Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

26. 08. 2016. 20:29 >> 20:11

IFAD PORUČIO

Uskoro projekat za finansiranje poljoprivrede

Definisanje projekta Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), kojim će se finansirati razvoj ruralne infrastrukture i poboljšanje visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na sjeveru Crne Gore, privodi se kraju, istaknuto je na sastanku potpredsjednika Vlade Petra Ivanoviča i predstavnika Fonda.

Delegacija IFAD-a je proteklih sedmica posjetila više crnogorskih opština, katuna i poljoprivrednih proizvođača, uglavnom na sjeveru Crne Gore, kako bi se na terenu upoznali sa specifičnostima poljoprivredne proizvodnje, ograničenjima i mogućnostima, a sve u cilju finalizacije projekta podrške.

"Poboljšanje infrastrukture, prije svega u dijelu vodosnabdijevanja i popravke puteva u ruralnim sredinama opredjeljuje budući razvoj poljoprivrede. To nije samo pitanje poboljšanja kvaliteta života naših građana, već i povezivanja poljoprivrednih prozivođača kroz kooperative, stvaranje lanca vrijednosti i čvršćeg uvezivanja primarne prozivodnje i prerade. Uz konstantnu edukaciju, na ovaj način jačaćemo našu konkurentnost. Pored već obezbijeđenih 52 miliona eura bespovratnih sredstava kroz program IPARD, 50 miliona dolara kreditnih sredstava od Abu Dabi razvojnog fonda, 10 miliona eura koja su već na raspolaganju crnogorskim poljoprivrednicima kroz programe IPARD-like 1 i 2, iznos od 5 miliona dolara IFAD-a predstavlja još jedan dokaz kontinuiranog rada na snaženju crnogorske poljoprivrede“, kazao je Ivanović.

Crnoj Gori je u novembru prošle godine Bord direktora IFAD-a odobrio inicijalna kreditna sredstva u iznosu od tri miliona dolara. U međuvremenu, uvažavajući zahtjeve crnogorske strane i u stalnoj komunikaciji sa čelnicima IFAD-a, odobrena su i dva miliona dolara bespovratnih sredstava.

Do sada su predstavnici IFAD-a tri puta posjetili Crnu Goru i upoznali sa osobenostima poljoprivrede naše zemlje i potencijalnim oblastima za ulaganja i unaprjeđenje života stanovništva u ruralnim područjima.

Program menadžer IFAD-a za Crnu Goru Anabel Lomen istakla je je nakon sastanka da je Crna Gora nova zemlja za IFAD i da joj je veoma drago što je obilaskom terena vidjela da je riječ o zemlji velikih potencijala za dalji razvoj poljoprivrede.

„Imamo privilegiju da pružimo podršku Vladi Crne Gore da nastavi valorizaciju tih potencijala, da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima da pronađu tržišne niše, povećaju zaradu, kroz proizvodnju i plasman kvalitetnih proizvoda“, ocijenila je Lomen. 

Ona je pojasnila da su ciljne grupe projekta poljoprivredni proizvođači na sjeveru zemlje, kojima će se pružiti podrška u udruživanju, povezivanju u klastere, zatim povećanju proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda. Uz tu komponentu projekat će podržati razvoj ruralne infrastrukture.

„Vjerujemo da će IFAD podržati razvoj crnogorske poljopriverde i poboljšati sprovođenje strategije do 2020.", kazala je Lomen.

Predstavnica IFAD-a Nerina Muzurović istakla je da će ta međunarodna organizacija u saradnji sa Vladom Crne Gore implementirati projekat koji će dovesti do primjene novih znanja u oblasti poljoprivrede.

Predstavnici IFAD-a posjetiće Crnu Goru još jednom do kraja godine, nakon čega će projekat biti spreman za implementaciju predviđenu za narednu godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније