Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V. [ TVCG/Mina biznis ]

30. 08. 2016. 12:12 >> 16:09
2

NEDOVOLJNA PODRŠKA

Izmjene Zakona o PIO bez rasprave

Poslanici neće raspravljati o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nakon što predlog Socijalističke narodne partije nije uvršten na dnevni red.

Biljana Rovčanin, TVCG

Predlog SNP-a, da se penzije obračunavaju na osnovi 15 godina u kojima je radnik imao najveću zaradu, podržalo je 36 od neophodnog 41 poslanika. Troje je bilo protiv, a 36 uzdržano.

Lider SNP-a, Srđan Milić ocijenio je da je takva odluka „javno manifestovan kukavičluk pojedinaca koji bježe od rasprave“.

„Sa ove strane sjede oni koji su sebi povećali plate na dvije hiljade eura, a ovdje ne dozvoljavaju da se sada raspravlja o Zakonu o PIO. Bruka živi dovijeka“, rekao je Milić.

Milić je kazao da je, zbog neistina i laži koje su govorene u prethodnom periodu, želio javnost da upozna da se radi o manje od dva miliona eura na godišnjem nivou, a ne 40 miliona eura. „Ovo je bio pokušaj da se otvori ozbiljna priča o tome u kakvom stanju je Fond PIO. Naravno, možete ovo tumačiti kao političke stavove, ali predlažem da ih tumačite kao moje lične“, dodao je Milić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Milutin Simović rekao je da to nije izraz kukavičluka, već odgovornog odnosa prema finansijskom sistemu Crne Gore i potrebi njegove održivosti. „To je odgovoran odnos prema potrebi značajnog broja penzionera u Crnoj Gori i potrebe da penzije i dalje budu redovne. Kukavičluk je kada se koriste vanredna zasijedanja i u jeku izborne kampanje pokreću ovakve inicijative, ali to je i pokušaj zloupotrebe državnih resursa za potrebe izborne kampanje“, kazao je Simović.

On je naveo da DPS ostaje dosljedan da se to pitanje drži otvorenim, ali da prije toga sagledaju kakve su mogućnosti u budžetu i nastave odgovornu politiku finansiranja penzionerske populacije.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Izet Bralić, smatra da država duguje penzionerima, pri čemu su generacije koje su je gradile danas u penziji. „Ovakvo ponašanje najvećeg doma u državi je tempirana socijalna bomba“, rekao je Bralić.

Prema njegovim riječima, takvo ponašanje nije dobro, pogotovo za poslanike sa sjevera, jer znaju da su tamo penzije niže 30 odsto u odnosu na ostali dio Crne Gore.  „Vjerujem da će na mjestima poslanika sa sjevera koji nijesu danas pritisli taster za, ostati odijela bez ljudi“, dodao je Bralić.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Almer Kalač kazao je da nijesu podržali usvajanje dnevnog reda, jer su tako brzo donijeli zakon o majkama sa troje i više djece, pa je mnogo njih ostalo diskriminisano. „Nijesmo protiv ovakvog zakona, međutim ovi heroji sa sjevera koji prozivaju one koji ga nijesu izglasali, neka znaju da će upravo najveći broj radnika sa sjevera biti diskriminisan, jer su oni penzioisani pod uslovima takvim kakvim jesu, a zakon se ne primjenjuje retroaktivno“, objasnio je Kalač.

On je ocijenio da odijela zasigurno neće ostati u parlamentu, ako ljudi odu sa tih stolica, što će pokazati izbori. „Jasno da odijelo ne čini čovjeka, ali čini da se neko ponekad osjeća čovjekom“, naveo je Kalač.

Poslanik Demokratskog fornta (DF), Slaven Radunović kazao je da postoji stroga procedura kada se zakazuje vanredna sjednica. „Bježanje od rasprave jeste kukavičluk i od toga ne možete da pobjegnete“, smatra Radunović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније