Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

06. 09. 2016. 13:10   >>  12:50

ZA 2 GODINE

Počela uplata radnog staža bivšim "boksitašima"

Bivšim radnicima nikšićkih Rudnika boksita, koji su imali rješenja o privremenim penzijama, počela je uplata za nedostajući radni staž za 2009. i 2010. godinu od novca koji je kompanija Uniprom metali uplatila 11. avgusta.

Uplata staža počela je za oko 250 bivših radnika za šta je izdvojeno oko 463 hiljade eura, dok će za 290 njihovih kolega, shodno ranijem dogovoru, sredstva za tu namjenu biti uplaćena do decembra.

Riječ je o oko 540 nekadašnjih radnika Boksita koji su preduzeće, kao tehnološki višak, napustili 2009. i 2010. godine uz ponuđeni socijalni program, ali zbog nepovezanog staža od šest mjeseci do najviše dvije godine imaju samo rješenja o privremenim penzijama.

Vlasnik kompanije Uniprom metali, Veselin Pejović, obavijestio je 11. avgusta bivše radnike da je uplatio novac Privrednom sudu, čime je ispunjen zahtjev zbog koga su u junu u šatorima protestovali ispred Sektora transporta u nikšićkom naselju Gračanica.

Predstavnik bivših radnika Boksita, Mujo Muratović, kazao je agenciji Mina-business da su imali sastanak sa stečajnim upravnikom Mladenom Markovićem, koji im je saopštio da će od dva miliona eura, koliko je uplatio Pejović za imovinu Boksita, biti izdvojena sredstva i za uplatu staža za još 175 boksitaša.

„Riječ je o radnicima koji su bili zaposleni u trenutku uvođenja stečaja u novembru 2013. godine kojima će se staž povezati od tog perioda do 1. oktobra prošle godine, kada je imovina prodata kompaniji Uniprom metali”, rekao je Muratović.

Prema njegovim riječima, Marković ih je obavijestio da bi Pejović u narednom periodu trebalo da uplati i ostatak novca za kupovinu imovine Boksita, od koga će biti povezan staž za preostale dvije grupe rudara koji primaju privremene penzije.

Muratović je podsjetio da je bivšim radnicima redovno odbijan novac za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO), ali da im staž nije uplaćivan, zbog čega su se više puta obraćali nadležnima tražeći samo ono što im po zakonu pripada.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније