Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 05. 2013. 16:49 >> 17:01
3

POZIV GRUPE NVO

Povucite odluku o povećanju PDV-a

Grupa nevladinih organizacija (NVO) pozvala je crnogorsku Vladu da iz Skupštine povuče amandmane na Zakon o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojima se povećava stopa sa 17 na 19 odst, navodeći da bi to pitanje trebalo staviti na javnu raspravu.

NVO su zatražile da se kroz diskusiju pronađu drugi modeli za saniranje budžetskog deficita, koji ne uključuju samo i isključivo prebacivanje tereta na najugroženije kategorije građana Crne Gore. Istovremeno su te NVO najoštrije osudile namjeru Vlade da jednostranom odlukom, bez širokih konsultacija i sveobuhvatne analize, poveća stopu PDV-a.

„Samo za nepunih godinu, Vlada je uvela čitav niz novih zakonskih rješenja koja su imala za cilj punjenje budžeta, ali ne i povećanje izdavanja za socijalna davanja, obrazovanje i druge servise od kojh građani imaju direktne koristi“, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je prvo uvedena taksa na brojila i mobilne telefone "euro po euro", zatim krizni porez na zarade koji je dodatno smanjio primanja, kao i Zakon o socijalnoj u dječijoj zaštiti kojim su značajno ograničena prava najsiromašnijih kategorija stanovništva.

„Usvajanje Zakona o socijalnoj u dječijoj zaštiti u utorak u parlamentu, kojim se limitiraju prava porodilja i korisnika dječijeg dodatka i materijalnog obezbjeđenja porodice, je samo potvrdilo da Vlada nastavlja da probleme sa budžetskim deficitiom rješava preko leđa građana i nažalost, najugroženijih kategorija stanovništva“, tvrde iz grupe NVO.

Usvajanje nove, veće stope PDV-a, bi, kako su kazali, veliki broj građana dodatno približio granici siromaštva. Navode i da su zabrinuti zbog sumnje da se, kao i u slučaju taksi euro po euro, novi, veći PDV uvodi kako bi se sanirale posljedice loših privatizacionih odluka i plaćanja tuđih dugova i kredita.

USaopštenje su potpisale Ženska grupa Stela sa Cetinja, Centar za ženska prava, Crnogorska LGBTIQ Asocijacija Kvir Montenegro, Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava, NVO Prima, Grin houm, Liga žena glasača u Crnoj Gori, Akcija za ljudska prava, Ozon, NVO Expeditio, Sigurna ženska kuća, Sigurna ženska kuća Nora, NVO Anima, Udruženje mladih Podgorica i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније