Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž. [ RTCG/Mina biznis ]

14. 09. 2016. 16:08 >> 16:40
6

POTPISAN UGOVOR

Počinje istraživanje nafte i gasa

Ugovor o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju potpisan je danas. Poslije sedam godina priprema, može da počne istraživanje nafte i gasa na crnogorskoj obali.

Ugovor je, u ime Vlade Crne Gore, potpisao ministar ekonomije Vladimir Kavarić. U ime kompanije Eni ugovor je potpisao Karlo Vito Ruso, a u ime kompanije Novatek Andrej Popov.

Na ceremoniji je govorio i premijer Milo Đukanović, koji je ocijenio da je potpisivanje ugovora veliki događaj za Crnu Goru.

"Vlada je na pripremi ovog projekta ozbiljno radila nekoliko godina. Danas smo opet pred krupnim razvojnim i tehnološkim izazovima. Ovoga puta vjerujemo realnijim i izglednijim, jer su naši partneri kompanije svjetskog glasa u ovoj industriji – Eni i Novatek. Naš optimizam je utoliko realniji, što smo u koncipiranju projekta istraživanja imali pravnog savjetnika iz Norveške. Koristili smo model ove veoma razvijene, prijateljske zemlje, koja je inače najbolji primjer skladnog odnosa između imperativa očuvanja životne sredine, naftne industrije i sektora podrške. Koristeći upravo norveški koncept, mi ćemo dograditi sistem u ovoj oblasti osnivanjem Fonda za naftu i gas, kojim ćemo dio prihoda ostvarenih očekivanom valorizacijom ovog resursa ostaviti za budući razvoj naše države", kazao je Đukanović.

On je ocijenio da bi pronalazak komercijalnih rezervi nafte i gasa označio temelj potpuno nove industrije u našoj zemlji, koja bi, prema riječima Đukanovića, doprinijela povećanju obima proizvodnje i izvoznoj bazi, kao i bržem ukupnom ekonomskom rastu.

"Time bi se otvorile mogućnosti za brže zapošljavanje i veće zarade u ovoj industrijskoj grani. Istovremeno, to bi doprinijelo povećanju budžetskih prihoda države, što bi stvorilo pretpostavke za veću pažnju prema penzionerima i zaposlenima u važnim državnim sektorima kao što su obrazovanje i zdravstvo", ocijenio je predsjednik Vlade.

Đukanović je kazao da je potpisivanjem ugovora otvoren put za prve istražne radnje u crnogorskom podmorju.

"Put na koji smo čekali vjekovima. Neka nam je srećno", poručio je premijer.

Kavarić je saopštio da je današnjim potpisivanjem ugovora započeta prva faza novog partnerstva čiji je krajnji cilj otkrivanje komercijalnih ležišta nafte i gasa i odgovorno upravljanje tim resursima. "Naš put do današnjeg potpisa trajao je skoro sedam godina. Kada je u pitanju upravljanje ugljovodoničnim potencijalima nastojali smo da iskoristimo sve prednosti razvoja nove industrije. Slušali smo najbolje prakse i prilagođavali ih administraciji i potrebama Crne Gore", rekao je Kavarić.

On je dodao da je Crna Gora učila od najboljih, kako ne bi ponovila greške koje su drugi naravili. "Na tom putu prošli smo kroz različite faze procesa i suočili se s brojnim izazovima. Razvijajući ovu oblast posebno smo vodili računa o sljedećim principima – transparentnost, progresivno oporezivanje, odsustvo diskrecionog odlučivanja i konkurencija", smatra Kavarić.

Kada je u pitanju transparentnost, on je kazao da je Crna Gora jasno definisala pravila igre kroz zakone i podzakonska akta i učinili javnim dokumente uključujući i modele ugovora. "Kada je u pitanju progresivno oporezivanje napravili smo model poreske politike po kojem će država naplatiti resursnu rentu kada kompanija počne da posluje sa dobitkom od aktivnosti koje obavlja u Crnoj Gori. Vjerujemo da diskreciono odlučivanje nije najbolje rješenje, sveli smo ga na najmanju moguću mjeru", objasnio je Kavarić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je privukla najbolje partnere znajući da joj konkurenciju čine mnoge druge zemlje koje žele da postignu isti cilj u toj oblasti. "Ugovor koji danas potpisujemo ima nekoliko specifičnosti koje potvrđuju naše opredjeljenje ka odgovornom upravljanju resursima. Koncesionari bakarskom garancijom pokrivaju 100 odsto vrijednosti radova tokom faze istraživanja, dok su njihove matične kompanije izdale garancije kojima se pokriva bilo kakva eventualna šteta ili gubitak direktno uzrokovan njihovim aktivnostima u Crnoj Gori", poručio je Kavarić.

On je ocijenio i da su aktivnosti istraživanja nafte i gasa u skladu sa energetskom politikom Crne Gore.

Ruso je saopštio da je ovo prvi put da Crna Gora dodjeljuje koncesiju za istraživanje podmorja. „Ovo je istorijski događaj za vašu državu i članice konzorcijuma Eni i Novatek koji se ponose što imaju priliku da učestvuju u jednom ovakvom događaju“, rekao je Ruso. On je dodao da Eni kao operator i Novatek kao njegov partner, mogu Crnoj Gori donijeti veliku količinu znanja i tehnologije koja je tim kompanijama omogućila da postignu ambiciozne ciljeve u vezi istraživanja i proizvodnje širom svijeta. „Nadam se da će inicijativa koja otpočinje danas predstavljati priliku za valorizaciju potencijalnih resursa Crne Gore i da će u budućnosti doprinijeti njenom ekonomskom rastu“, kazao je Ruso.

Popov je ocijenio da je danas važan trenutak za Crnu Goru. „Želio da se zahvalim crnogorskom parlamentu, jer su položili svoje povjerenje u naše tehnološko znanje i brigu o životnoj sredini naših kompanija“, rekao je Popov.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније