Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 05. 2013. 21:35   >>  21:40

MUKE OKO PDV-a

Pozitivnu čudi Milova ležernost

Član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore Goran Đurović ocijenio je da začuđuje ležeran stav premijera premijera Mila Đukanovića po pitanju KAP-a, zbog kojeg je, kako je rekao, PDV povećan dobrim dijelom.

 

Đurović je podsjetio da je premijer u svojoj izjavi iznio "par problematičnih teza".

"On je ustvrdio da jedino gašenje KAP-a može prouzrokovati aktiviranje garancija što apsolutno nije tačno. Tačno je da je prestanak rada KAP-a jedna od mogućnosti za aktiviranje garancija, ali je premijer zaboravio na postojanje opasnosti aktiviranja garancija u slučaju da država kao garant kasni u isplatama  obaveza vezanih za KAP-ove kredite", rekao je Đurović, navodeći da to može biti realnija opasnost i pored toga što je KAP u funkciji.

Pozitivna je upitala premijera iz kojih izvora će Vlada servisirati dalje svoje obaveze prema bankama "kada imamo jedan sistem koji je neprofitabilan i kada znamo da svakim danom sve teže izmirujemo obaveze prema povjeriocima".

"Druga sporna teza jeste mogućnost, koju je premijer nagovjestio, reprogram kredita vezanih za KAP. Tačno je da reprogram može biti opcija kojom se obaveze prolongiraju, međutim premijer zaboravlja da po pravilu reprogram kredita uvijek prate mnogo nepovoljnije kamatne stope od prvobitnih, kao i oštriji uslovi odobravanja samog reprograma", rekao je Đurović.

On je kazao da Pozitivna ukazuje na opasnost da reprogram može povećati i onako velike obaveze prema bankama koje su odobrile kredite.

"I da samim tim teret koji će pasti na sve građane Crne Gore može biti samo veći. Reprogram se u principu radi onda kada imate jasnu viziju riješavanja problema, na srednji ili duži rok, što ovdje nije slučaj", kazao je on.

Đurović je rekao da u slučaju KAP-a imamo "jedino sigurno očekivanje da će se neki investitor pojaviti nekad i ništa više od toga".

"Što je neozbiljno i neodgovorno i za manje kompanije, a ne za državu i njenu stratešku kompaniju. Premijer je, takođe, pozvao generacije koje dolaze da rade na očuvanju  industrije u Crnoj Gori. I mi ih iz Pozitive  takođe pozivamo da rade  na tome da industrija u Crnoj Gori  zaživi, ali nikako da ne slijede primjer sadašnjeg premijera , čija dijela govore o ugašenoj crnogorskoj industriji", zaključio je on.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније