Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

16. 09. 2016. 16:07 >> 15:46
2

EKIP

Dodijeljena odobrenja za korišćenje frekvencija

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) dodijelila je danas Telenoru, Crnogorskom Telekomu i M:tel-u odobrenja za korišćene radio-frekvencija za mobilnu mrežu, čime je ostvarena jednokratna naknada za državni budžet od 50,65 miliona eura.

Odobrenja za korišćenje radio-frekvencija na period od 15 godina predstavnicima tri kompanije uručio je danas, u Glavnom kontrolno-mjernom centru na Dajbabskoj gori, predsjednik Savjeta EKIP-a, Šaleta Đurović.

Generalni direktor Telenora Crna Gora, Sandra Štajner, kazala je da je ta kompanija na tržištu već 20 godina.

"Drago mi je što smo ostvarili pravo na spektar koji će nam pomoći da u narednih 15 godina dugoročno radimo na daljoj digitalizaciji društva. Niko ne zna kako će ovo društvo izgledati za 15 godina, ali ono što je važno je da je ovo bio jedan transparentan proces i fer odnos prema svim operatorima", rekla je Štajner.

Ona je navela da su u kompaniji srećni zbog toga kako se akcija spektra završila.

"Činjenica da smo svi učestvovali i da smo zadovoljni ishodom aukcije govori o tome da smo ovdje zajedno i da dugoročno razvijamo telekomunaikacije u Crnoj Gori", saopštila je Štajner.

Aukcija za dodjelu odobrenja za korišcenje radio-frekvencija iz opsega 800 megaherca (MHz), 900 MHz, 1,8 hiljada MHz, dva gigaherca (GHz) i 2,6 GHz za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža počela je 4. jula i trajala je do 2. avgusta.

Telenor je za aukciju spektra izdvojio 12,38 miliona eura, Telekom 27,33 miliona eura, a M:tel 10,94 miliona eura.

Predstavnik Telekoma, Vladimir Beratović, kazao je da je ta kompanija uložila više od 27 miliona eura za frekvencije mobilne mreže, što je više od pola ukupnog iznosa koji je prihodovan tokom aukcije.

"Ta činjenica govori i o posvećenosti Deutsche Telekoma, našeg većinskog vlasnika, o daljim i sve intenzivnijim ulganjima u tržište Crne Gore", rekao je Beratović.

Izvršni direktor M:tel-a, Vladimir Lučić, objasnio je da toj kompaniji ističe 2G i 3G licenca 2022. godine i da su se na aukciji fokusirali na kupovinu novog frekventnog opsega, koji će omogućiti brz razvoj 4G.

"Mi smo 2007. godine 2G i 3G licencu platili 16 miliona eura, a sada smo platili još dodatnih 11 miliona za 4G frekventne opsege", dodao je Lučić.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, saopštio je da je upravo završena aukcija rezultat jedne od najuspješnijih aktivnosti u posljednjih nekoliko godina u oblasti elektronskih komunikacija.

"Time smo pokazali da kao cjelokupno društvo umijemo da prepoznamo izazove koje sa sobom nosi proces digitalne transformacije. Ovo je prvi put da se u Crnoj Gori sprovodi jedna ovakva procedura i EKIP je uspio to da uradi na kvalitetan način", smatra Lazović.

Prema njegovim riječima, operatori su prepoznali da se na taj način otvara prostor i za unaprijeđenje tehnologije.

"Zadovoljni smo što je ostvarena jednokratna naknada od 50,65 miliona eura za budžet Crne Gore, što potvrđuje da možemo stvarati ekonomiju koja ne mora da bude tradicionalna i klasična, već ekonomija koja je vezana za konesiju za frekvencije i za digitalna dobra i virtuelne proizvode", kazao je Lazović.

Izvršni direktor EKIP-a, Zoran Sekulić, saopštio je da je radio-frenvencijski spektar ograničeni prirodni resurs svake države i da je upravljanje njime kompleksan posao.

On je naveo da je pokazana spremnost i kontinuitet ulaganja u Crnu Goru i biznis u sektoru elektronskih komunikacija, potvrda visokog stepena poslovne sigurnosti i dobrog regulatornog okvira.

Sekulić je podsjetio na najznačajnije datume vezano za dodjelu licenci i odobrenja za korišćenje radio-frenkvencija u nekiliko navrata, 2001, 2007. i 2012. godine.

Predstavnici EKIP-a su ocijenili da rezultati upravo završene aukcije spektra stvaraju još bolje osnove za stabilan i održiv biznis operatora na crnogorskom tržištu.

Pomoćnik izvršnog direktora EKIP-a i predsjednik Komisije za sprovođenje aukcije spektra, Boris Jevrić, saopštio je da dodjela frekvencija treba krajnjim korisnicima da omogući benefite kroz povećanje dostupnosti i kvaliteta usluga, a mobilnim operatorima kroz kreiranje uslova za stabilan i održiv biznis.

Benefiti se za društvo u cjelini ogledaju kroz unaprijeđenje ukupnog ICT ambijenta za građane i privredi, a za državu kroz prihod od javnog nadmetanja.

Jevrić je, komentarišući rezulate aukcije, kazao da su tri postojeća mobilna operatora dobila frenkvencijske resurse, čime je održan postojeći stepen konkurencije na tržištu, dok nije bilo interesovanja novih operatora.

Nepodijeljeni spektar u vrijednosti od 8,3 miliona eura, kako je objašnjeno, biće predmet neke buduće aukcije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније