Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

23. 09. 2016. 22:29 >> 22:09

KONFERENCIJA U PETROVCU

Veliki potencijal za izgradnju brenda CG

Crna Gora je na dobrom putu u procesu izgradnje nacionalnog brenda i treba naći najbolje modele kako da se iskoristi mnoštvo potencijala koje kao država posjeduje, ocijenjeno je na Konferenciji o nacionalnom brendiranju.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović, kazao je da je jak nacionalni brend ključni faktor u razvoju konkurentskog identiteta Crne Gore i osigurava da poruka koja se šalje ciljnim grupama bude konzistentna i utemeljena.

Učesnici konferencije, koja je završena danas, su, govoreći o praktičnim iskustvima, bili u prilici da odgledaju niz interesantnih prezentacija koje su na vrlo konkretan način pokazale kako potencijale jedne države treba staviti u funkciju izgradnje nacionalnog brenda.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da su o značaju nacionalne kuhinje u procesu izgradnje nacionalnog brenda govorili predsjednik Udruženja šefova kuhinja Crne Gore, Vuksan Vuko Mitrović, a svoja iskustva prenio je i slovenački etnolog Janez Bogataj.

Na konferenciji je bilo riječi o uticaju događaja na izgradnju nacionalnog brenda i njihov značaj za stvaranje prepoznatljivosti Crne Gore, gdje je o svom iskustvu govorio direktor nikšićkog Lake festa, Predrag Zečević. 

Prema njegovim riječima, broj posjetilaca nikšićkog rok festivala iz godine u godinu je sve veći, kao i broj zemalja iz kojih oni dolaze, što značajno doprinosi prepoznatljivosti Crne Gore u Evropi i šire.

„Da veliki događaji mogu imati snažan uticaj na izgradnju brenda države pokazuje i primjer crnogorske modne kreatorke Sanje Bobar, koja je nedavno predstavljala Crnu Goru na Njujorškoj nedjelji mode. To je bio prvi put, kako je kazala, da Crna Gora ima predstavnika na ovako prestižnom svjetskom događaju“, navodi se u saopštenju.

Odličan primjer valorizacije važnih događaja u svrhu izgradnje nacionalnog brenda je Hrvatska, zbog načina na koji je iskoristila snimanje kultne serije Igra prijestola u Dubrovniku. 

O svom iskustvu govorila je direktor splitske turističke agencije Vetus Itinera, Ivana Kovačević, koja upravo koristeći takav događaj, za brojne turiste iz čitavog svijeta organizuje obilaske lokacija na kojima je serija snimana, tako predstavljajući Hrvatsku u sasvim drugačijem svjetlu.

Na konferenciji se, kako se dodaje, govorilo o brendiranju destinacije u funkciji izgradnje nacionalnog brenda. U okviru te teme, o značaju i ulozi nacionalnih parkova u procesu razvoja nacionalnog brenda govorila je pomoćnik direktora Nacionalnih parkova Crne Gore, Tanja Drašković, dok su na temu upotrebe koncepta gejmifikacije u brendiranju destinacije govorili Saša Veljković i Igor Kovačević sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Organizator druge konferencije o nacionalnom brendiranju, koja je održana u Petrovcu, je Ministarstvo ekonomije, a finansijsku podršku objezbijedila je Hanns Seidel Fondacija za Srbiju i Crnu Goru.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније