Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

24. 09. 2016. 08:35   >>  08:16 5

NA OBALI BOJANE

Višak svaki deseti objekat

Na obalama Bojane ima 531 privremeni objekat, 364 na lijevoj i 167 na desnoj obali, a planom je predviđeno da ih bude deset puta manje.

Podaci su navedeni u katalogu koji je uradilo "Bates" d.o.o. iz Podgorice, po narudžbi Ministarstva održivog razvoja i turizma.

U tom dokumentu, koji je Vlada usvojila u četvrtak, piše kako je osnov za njegovo donošenje opasnost da neplanska gradnja i neuređeno turističko korišćenje mogu razoriti razvojni potencijal i izazvati trajna oštećenja životne sredine.

Konstatuje se, kako piše Pobjeda, da veličina prostora omogućuje da se privremenim, a ipak intenzivnim korišćenjem u određenoj mjeri mogu postići ekonomskii razvojni efekti za Morsko dobro i opštinu Ulcinj. Zato je prostor podijeljen u pet zona.

Svi objekti u prvoj zoni (samoušće i desna obala) biće uklonjeni  do kraja marta naredne godine. U drugoj zoni je mala Ada, odnosno objekti uz desnu obalu Bojane. Za njih je predviđen zakup do kraja 2018. godine.

Objekti u zoni tri (ribarske kućice – kalimere) mogu funkcionisati do završetka izrade studije korita rijeke Bojane i hidrološke studije ili do kraja trajanja Plana privremenih objekata na području morskog dobra do 2018. godine.

Zona četiri predviđena je za restorane. Oni će "važiti“ takođe do izrade hidrološkestudije i isteka plana. U zoni pet predviđeni su objekti sanacije (rekonstrukcija mosta, drenažni kanali i betonski privez za trajekt), za reakreaciju (biciklistička i trim staza, dječje igralište i teren za odbojku, kao i drvene osmatračnice za ptice oko jezera u zaleđu desne obale) i prateći sadržaji kao što je info pult, servisna zona, parking, pristupne staze, jahting servis, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, objekti za iznajmljivanje bicikala i čamaca, sportske i ribolovačke opreme, javna privezišta i novi pristani za trajekt.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније