Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

25. 09. 2016. 13:52 >> 13:44

PODACI ZZZCG

Bez posla najviše ekonomista

Na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) nalazi se 9,25 hiljada visokoškolaca sistematizovanih u 580 zanimanja.


Iz ZZZCG su kazali da je od ukupnog broja nezasposlenih visokoškolaca, 22. septembra bilo 276 magistara i mastera i devet doktora nauka.

"Od ukupnog broja nezaposlenih visokoškolaca, žena je 5,64 hiljade", rekli su predstavnici Zavoda agenciji Mina-business.

Najviše nezaposlenih visokoškolaca, kako su saopštili, je sa zanimanjima iz grupe zanimanja ekonomisti, njih 1,43 hiljade, vaspitači i nastavnici društveno humanističke oblasti, 1,42 hiljade, menadžeri i organizatori, 1,05 hiljada, pravnici 927, društveno humanistička zanimanja 708, zanimanja turizma i ugostiteljstva 342 i medicinari 299.

"Mora se uzeti u obzir da se oko 3,5 hiljada visokoškolaca, koji su u ovoj godini obuhvaćeni Programom stručnog osposobljavanja visokoškolaca, u evidenciji Zavoda, tokom čitavog osposobljavanja vode kao nezaposleni", objasnili su iz ZZZCG.

Kako su kazali, od ukupnog broja visokoškolaca koji su se 22. septembra nalazili na evidenciji ZZZCG, njih 54,67 odsto posao čeka kraće od jedne godine, a do šest mjeseci njih 18,76 odsto.

"Nezaposleni sa zanimanjima iz grupe zanimanja ekonomisti, vaspitači i nastavnici društveno humanističke struke, menadžeri i organizatori, pravnici, društveno humanistička i zanimanja turizma i ugostiteljstva i medicinari zajedno čine blizu 70 odsto ukupno nezaposlenih visokoškolaca", rekli su iz ZZZCG.

Procenat nezaposlenih koji na posao čekaju kraće od jedne godine je u novou prosjeka i kreće se od 47,51 odsto za zanimanja iz grupe vaspitači i nastavnici društveno humanističke oblasti do 61,4 odsto za zanimanja turizma i ugostiteljstva.

"Na evidenciji najkraće čekaju nezaposleni visokoškolci iz grupe zanimanja farmaceuti. Na posao kraće od godinu čeka njih 89,29 odsto, a do šest mjeseci 53,57 odsto. Slijede arhitekte, gdje do jedne godine posao čeka njih 73,88 odsto, građevinari 71,72 odsto i informatičari i statističari 70 odsto", dodali su iz ZZZCG.

Godišnje se na evidenciju nezaposlenih ZZZCG prijavi oko tri hiljade novih visokoškolaca izašlih iz sistema obrazovanja.

"Zavod kontinuirano sprovodi programe i mjere usmjerene ka povećanju zaposlenosti, odnosno smanjenju nezaposlenosti. Tako nezaposlenim osobama pruža informacije o mogućnostima i uslovima zapošljavanja, stručnu pomoć u planiranju i ostvarivanju profesionalne karijere, kao i povezivanju sa poslodavcima radi zapošljavanja", saopštili su iz ZZZCG.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније