Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

26. 09. 2016. 08:10 >> 15:54

KOD JAZA

Svečano polaganje kabla 4. oktobra?

Na sjevernoj zoni rta Ponta u blizini plaže Jaz će 4. oktobra svečano biti položen dio energetskog kabla koji treba da poveže Crnu Goru i Italiju, saznaje Pobjeda.

 

Kada projekat bude gotov, Crna Gora ce biti u središtu energetskih tokova povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope.

Kopneni dio kabla sa crnogorske strane dužine je oko šest kilometara, dok je sa italijanske strane, iz Peskare, već položeno 136 kilometara podmorskog kabla, a ukupna dužina kabla biće oko 440 kilometara.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je početkom avgusta građevinsku dozvolu kompaniji Terna Crna Gora za postavljanje podmorskog energetskog kabla od Italije do Crne Gore, kroz crnogorsku teritoriju.

“Građevinska dozvola se izdaje za postavljanje 500 kilovoltnog (kV) HVDC podmorsko/ podzemnog kabla za prenos električne energije, dionica kroz Crnu Goru u okviru Detaljnog prostornog plana (DPP) za koridor dalekovoda 400 kV sa optičkim kablom od Crnogorskog primorja do Pljevalja i podmorski kabl, 500 kV, sa optičkim kablom Italija-Crna Gora”, navodi se u rješenju Ministarstva.

Trasa kabla počinje od ulaska u teritorijalne vode Crne Gore i završava se priključenjem na konvertorsku stanicu u Lastvi Grbaljskoj.

“Polovi podmorskog kabla se polažu na morsko dno u okviru teritorijalnih voda Crne Gore. Izlaz kabla na kopno je predviđen na sjevernoj zoni rta Ponta u blizini plaže Jaz”, objašnjeno je u rješenju.

Podmorski kablovi će prelaziti obalu tako što će se provlačiti kroz prethodno položene HDPE cijevi. Ulazna tačka te cijevi u more je na dubini od deset metara, a izlaz na kopno je u okviru spojne komore more/ kopno gdje će se podmorski kablovi povezati sa kopnenim.

U rješenju je navedeno da se dva pola podzemnog kabla polažu u odvojene rovove i duž jedne strane brda vode se u pravcu magistralnog puta Budva-Kotor. Nakon prolaska ispod magistralnog puta, kablovska trasa se usmjerava prema lokaciji Blato u Lastvi Grbaljskoj, gdje je predviđena lokacija konvertorske stanice u kojoj se kablovi priključuju na postrojenje.

Najavljeno je da će se istovremeno i paralelno sa energetskim položiti i optički kabl za telekomunikacione veze. Investitoru prestaje pravo građenja, ukoliko ne počne gradnju objekta u roku od dvije godine.

Terna Crna Gora je građevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja tražila 22. juna. Obaveza Crnogorskog elektroprenosnog sistema, u kojem je Terna vlasnik 22 odsto kapitala, je da izgradi 400 kV dalekovod Lastva-Čevo-Pljevlja, uključujući i trafostanicu Lastva.

Za izgradnju TS Lastva kao dio glavnog projekta investiraće se 38,5 miliona eura, dok će investicija za dalekovode od Lastve do Čeva iznositi 28,5 miliona eura, a za dalekovod od Čeva do Pljevalja 39 miliona eura.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније