Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

RTCG, Mina biznis [ Objavili: I.P. / D.Ž. ]

29. 09. 2016. 12:37 >> 17:26
4

TERMOELEKTRANA

Potpisan ugovor za drugi blok

Ugovor o izgradnji drugog bloka Termoelektrane potpisan je danas u Pljevljima.

Ugovor o izgradnji drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, vrijedan 324 miliona eura, potpisali su izvršni direktor EPCG, Tonino Maljo, borda direktora kompanije Škoda Praha, Martin Pohlodek i predsjednik odbora direktora Škoda Praha, Peter Bodnar.

Ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, rekao je da izgradnjom drugog bloka Crna Gora neće zavisiti od uvoza, a proizvodnja struje više neće zavisiti ni od vremenskih uslova.

On je rekao da se na ovaj način omogućava "sigurno snabdijevanja narastajućih potreba privrede"

"Omogućićemo rad još najmanje 40 godina najvažnijim kompanijama u Pljevljima, Rudniku uglja i Termoelektrani", rekao je Kavarić, ističući da je poseban značaj koji projekat nosi toplifikacija grada.

Maljo je, nakon potpisivanja ugovora, kazao da će se izgradnjom druga bloga TE poboljšati kvalitet života građana Pljevalja. On je rekao da se nada kako će sve obaveze iz ugovora biti realizovane u zadatim rokovima.

Predstavnik kompanije Škoda Praha, Peter Bodnar, kazao je da je dokument koji su danas potpisali "razultat 1.000 sati rada".

"Nudimo evropska rješenja po razumnim cijenama. Zajedničke napore ćemo uložiti za finansiranje projekta. Potrebno je uvjeriti banke da radimo dobar posao", kazao je Bodnar.

Iz EPCG su ranije saopštili da će izgradnja drugog bloka Crnu Goru učiniti energetski nezavisnom državom, što je, kako su naveli, preduslov za stabilan ekonomski i društveni razvoj u budućnosti.

Riječ je, naime, o izgradnji prvog velikog velikog energetskog objekta u Crnoj Gor nakon 30 godina, zbog čega su iz kompanije posebno ponosni.

"Stvorene pretpostavke za pouzdano snabdjevanje svih potrošača"

Potpisivanjem Ugovora o izgradnji drugog bloka pljevaljske Termoelektrane (TE) kreće se u realizaciju projekta vrijednog oko 500 miliona eura, čime se stvaraju pretpostavke za pouzdano snabdjevanje svih potrošača, kao i ekološku sanaciju Pljevalja, saopštio je premijer Milo Đukanović.

On je kazao da se time otvara bolja perspektiva za Pljevlja, energetiku i ukupan društveno-ekonomski razvoj Crne Gore.

“Realizacija drugog bloka TE važna je sa stanovišta samoodrživosti, samodovoljnosti elektroenergetskog sistema Crne Gore i time stvaranja pretpostavki za pouzdano snabdijevanje svih potrošača u elektroenergetskom sistemu, čime se doprinosi uravnoteženju spoljno-trgovinskog bilansa države”, rekao je Đukanović novinarima nakon potpisivanja ugovora o izgradnji drugog bloka TE između kompanija Elektroprivreda (EPCG) i Škoda Praha.

Đukanović smatra da je važno i to što se kroz realizaciju projekta produžava vijek Rudniku uglja Pljevlja najmanje 40 godina, a pretpostavka je i duže od toga, kao i vijek rada TE, imajući u vidu da je prvi blok dosta izraubovan i da će biti neopodno da se uloži u njegovu ekološku sanaciju.

“Zadržaće se radna mjesta i u Rudniku uglja i TE, a u postupku gradnje angažovaće se mnoge kompanije iz Crne Gore i Pljevalja. Tokom daljeg rada će sve te kompanije koje su kao kooperanti radili sa Rudnikom uglja i TE nastaviti dalje da rade”, naveo je Đukanović.

On je rekao i da je taj projekat jedini dugoročni način rješavanja ekološkog problema u Pljevljima.

“Ukupan projekat košta oko 500 miliona eura, samo ulaganje u drugi blok košta 324,5 miliona eura, a ova razlika je namijenjena ekološkoj sanaciji u Pljevljima. Oko 20 miliona će ponijeti projekat toplifikacije Pljevalja, iz tih sredstava će se sanirati postojeća deponija šljake i pepela u Pljevljima. Otvoriće se nova deponija i jedno i drugo će koštati oko 45 miliona eura”, precizirao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sa završetkom drugog bloka stvaraju se uslovi za sanaciju prvog, što će koštati oko 50 miliona eura.

“Konačno ćemo riješiti teški problem koji je opterećivao ovaj grad i njihove stanovnike i to me jako raduje i predstavlja pravi i jedini valjani odgovor države u odnosu na ono što su Pljevlja zaslužila, koja su zaslužna za razvoj elektroenergetskog sistema i njegovu stabilnost”, poručio je Đukanović.

On je ponovio da nema nikakve dileme oko realizacije projekta.

“Mi smo radili projekat sa namjerom da dokažemo njegovu fizibilnost, što je i urađeno. Projekat će se realizovati iz ovih ili onih izvora”, dodao je Đukanović.

EPCG je danas, kako je kazao, jedan moćan sistem koji ima ozbiljan slobodni kapital deponovan u crnogorskog bankarskom sistemu koji garantuje da projekat ne zavisi ni od kakvih bankarskih kredita.

“Naravno, pokušaćemo da ga gradimo iz bankarskih kredita kako danas radi čitav savremeni svijet, ali nije tačno da je to uslov ili limitirajući faktor ovog projekta. Zato mislim da će preliminarni radovi početi ovih dana, ne čekajući uopšte da se finalizuje pitanje zatvorene finansijske konstukcije”, saopštio je Đukanović.

On je dodao da su se finansijskom konstrukcijom subjekti tog projekta bavili paralelno i sa pripremom ugovora, međudržavnog sporazuma i sa studijom fizibilnosti tako da su uveliko odmakli radovi sa bankarskim konzorcijumom, koji treba da finansira taj projekat.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније