Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

29. 09. 2016. 09:07   >>  08:47

LEKIĆ OCJENJUJE

Novom ministru finansija neće biti lako

Ekonomski analitičar Siniša Lekić kaže da ima izlaza, ali su bolni po građane i pred izbore ih nije dobro pominjati.

 

Kako je kazao za Pobjedu, smatra da je posebno zanimljiv budžet za narednu godinu koji mora da podmiri stare obaveze i ispuni predizborna obećanja. Ko god bude ministar finansija neće mu, smatra, biti lako.

“Javni dug je glavni problem naše ekonomije. Zar je SB trebala to da nam kaže. Naš dug nije od juče, on stalno raste i dostiže 83 odsto. Nije problem dug za auto-put, več činjenica da smo i bez tog kredita prešli zaduženost od 60 odsto BDP-a. Što nas je to natjeralo da sa 35-40 odsto duga od prije nekoliko godina dođemo do ove zabrinjavajuće cifre”, pita Lekić i konstatuje da javne finansije, posebno politika zarada, penzija, obima državnog aparata i socijalnih davanja ne korespondira sa konsolidacijom duga.

“Posebno je zabrinjavajuće što se uzimaju novi krediti za vraćanje starih obaveza, a samo ovogodišnjem budžetu fali 700 miliona. To je teško opravdati, čak i da je sve to rezultat kredita za auto-put, a nije. Objašnjavati ovu kapitalnu investiciju nije teško, ali jeste naći pravu mjeru da li je naša država bila u finansijskoj mogućnosti da u taj projekat uopšte uđe. Kad se zna da je to samo dio auto-puta, zabrinutost je više nego velika“, ističe Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније