Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

29. 09. 2016. 21:20 >> 21:01
1

ĐUKANOVIĆ O REG. VODOVODU

Dobra lekcija o važnosti pravovremenih odluka

Projekat Regionalnog vodovoda "Crnogorsko primorje" značajno je doprinio da dostignemo i premašimo broj dolazaka i noćenja turista posljednjih godina u odnosu na rekordnu turističku sezonu 1987., kazao je premijer Milo Đukanović na svečanosti povodom Dana Regionalnog vodovoda, održanoj večeras u Tivtu.

Kako je iskorišćenost postojećih kapaciteta prve faze Regionalnog vodovoda, u glavnoj turističkoj sezoni, na nivou između 80-90 odsto na cijelom primorju, pokrenute su aktivnosti na izradi glavnog projekta za realizaciju drugog cjevovoda na dionici od Budve do Tivta u dužini od 11 kilometara, kazao je Đukanović, naglasivši da bi se time povećao kapacitet sistema za opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi sa sadašnjih 330 litara u sekundi, na potencijalnih 750 litara. Izgradnjom novog cjevovoda počela bi druga faza i to skoro deceniju prije predviđanja iz planske dokumentacije.

"Dosadašnje ulaganje od 107 miliona eura u Regionalni vodovod, doprinijelo je ne samo turističkom prometu, nego i poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta i prilivu investicija, naročito u turizmu. Samo u dvije opštine, u Tivtu i Herceg Novom, grade se tri vrijedne nove turističke strukture: Luštica Bay, Porto Montenegro i Porto Novi. Njihova ukupna vrijednost premašuje 2 milijarde eura. Unaprjeđenje osnovne infrastrukture i priliv stranih direktnih investicija u prethodnoj deceniji, dominantno je uticalo na povećanje prihoda od turizma, koji su prošle godine dostigli nivo od 820 miliona eura, a projekcija je da će ove godine iznositi oko 850 miliona eura", kazao je premijer i podsjetio da je učešće turizma u BDP povećano na oko 20 odsto.

Đukanović posebno važnom smatra činjenicu da je Regionalni vodovod od početka samoodrživo preduzeće. 

"I to s godišnjim korišćenjem kapaciteta u rasponu od 20 do 28 odsto. Dalji rast broja korisnika usluga značiće i  rast iskorišćenosti njegovih kapaciteta, a to znači i prihoda", ocijenio je Đukanović i naveo da je dosadašnjim, šestogodišnjim iskustvom isporuke vode iz sistema Regionalnog vodovoda, ostvarena još jedna realna prilika za valorizaciju domaćih razvojnih  resursa u korist i sadašnjih i budućih generacija. 

"Kapaciteti ovog objekta omogućavaju da se tokom gotovo cijele godine proizvodi voda i za potrebe Mediterana i šire, jer potencijal izvorišta „Bolje sestre“ prevazilazi dugoročne potrebe Crnogorskog primorja i projektovani kapacitet Regionalnog vodovoda", ocijenio je crnogorski premijer.

Đukanović je kazao kako smo, izgradnjom i dosadašnjim poslovanjem Regionalnog vodovoda, kvalitetno i stabilno riješili jedno od osnovnih životnih pitanja građana Crne Gore tokom cijele godine i, istovremeno, unaprijedili veoma važnu kariku osnovne infrastrukture za dalje privlačenje investicija kao temelja dinamičnog i održivog razvoja naše države. 

"I, nadam se, naučili važnu lekciju o značaju efikasnog donošenja odluka u cilju smanjenja razvojnog zaostajanja u odnosu na Evropu", rekao je Đukanović, podsjetivši na svoje riječi prilikom otvaranja – ovaj projekat je ubjedljivo svjedočanstvo koliko je vrijeme važan faktor pri donošenju važnih odluka. 

"Istovremeno i opomena. Potrebne su bile decenije za kreiranje uslova da se realizuje ovaj kompleksni poduhvat. Vodovod je pušten u rad 29. septembra 2010. A od sredine 70-tih godina prošlog vijeka, kada se već naziralo da će turizam i usluge biti znak raspoznavanja Crne Gore na globalnoj ekonomskoj i društvenoj sceni, bilo je jasno da će nedostatak vode na Crnogorskom primorju biti limitirajući faktor razvoja. Problem je relativno rano uočen, ali su nakon toga protekle decenije u dugim i neplodnim raspravama u raznim krugovima, na svim nivoima", podsjetio je Đukanović, ocijenivši kako je situacija bila sve dramatičnija. 

"Napokon, krajem prošlog vijeka ovaj projekat je od strane Vlade identifikovan kao jedan od ključnih za dinamiziranje razvoja Crne Gore i proglašen državnim. Finalnu odluku je donio Parlament, i potvrdio odgovornost države za njegovu realizaciju. Uslijedile su godine raspada zajedničke države, i sve što je pratilo taj proces. I u tim uslovima Vlada je projekat održala živim, finansirajući pojedine dionice, kao što je hidrotehnički tunel Sozina, iz redovnih budžetskih prihoda. Pravi uslovi za njegovu finalizaciju stvoreni su tek nakon što je Crna Gora postala nezavisna, i učvršćivanjem stabilnosti obezbijedila pretpostavke za zatvaranje finansijske konstrukcije na međunarodnom tržištu kapitala. 

Vrlo brzo se pokazalo koliko je orjentacija Vlade da i u vremenu globalne ekonomske krize uloži značajna finansijska sredstva u ovu vrstu infrastrukture, bila ispravna. Naročito imajući u vidu rast turističke potrošnje u Crnoj Gori posljednjih godina", kazao je premijer.

On je naglasio da je Regionalni vodovod najbolje potvrdio koliko je razvoj komunalne infrastrukture presudno važan uslov za kvalitetan život ljudi. 

"Takođe, za privlačenje stranih investicija, za ukupan turistički i društveno-ekonomski razvoj zemlje. To najbolje ilustruje ambijent u kojem obilježavamo ovaj jubilej. Porto Montenegro je, pored Regionalnog vodovoda, jedna od najznačajnijih investicija u protekloj deceniji. I najbolji promoter naše strategije razvoja visokog turizma u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније