Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V. [ Mina-biznis ]

30. 09. 2016. 12:48   >>  12:35 1

KAPOVCI NA ZLATICI

Prekinuli blokadu nakon 10 minuta

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, blokirali su danas na desetak minuta saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice na Zlatici.

 

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-business da su bivši radnici oslobodili kolovoz, koji su blokirali oko 11 sati, nakon prve naredbe policije.

„Mirno smo se povukli sa kolovoza, jer smo se na zboru dogovorili da radnici neće dozvoliti da policija upotrebljava sredstva prinude“, rekao je Raković.

On je dodao da će u 12 sati krenuti prema bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje će blokirati saobraćaj sve dok im to bude dozvoljeno,

"Nakon toga ćemo se uputiti prema zgradi Vlade, gdje ćemo se zadržati takođe dok nam to bude dozvoljeno", naveo je Raković.

On je podsjetio da su predstavnici penzionera KAP-a u četvrtak predali pismo Delegaciji EU u Crnoj Gori, u kojem zahtijevaju da im šef Delegacije Aivo Orav pomogne i doprinese primjeni i realizaciji zakona, kako bi im bile isplaćene otpremnine.

„Dobili smo odgovor od predstavnika Delegacije EU, koji su nas pozvali na sastanak u utorak. Bivši radnici će se za vrijeme sastanka okupiti ispred zgrade u kojoj je Delegacija, kako bi sačekali ishod razgovora“, naveo je Raković.

On je kazao da bivši radnici očekuju da će se predstavnici Delegacije EU založiti za njihovo pitanje.

„Očekujem zalaganje Delegacije EU, jer se radi o kršenju osnovnih ljudskih prava i veoma važnom pitanju. Želimo da im ukažemo na grubo kršenje prava u Crnoj Gori“, poručio je Raković.

On je za ponedjeljak najavio blokadu saobraćajnice na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću.

Predstavnike pregovaračkog tima bivših radnika KAP-a u utorak je primio predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, koji se zalaže za primjenu Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, ukazujući na nužnost institucionalnog djelovanja i smirenja tenzija.

Penzioneri podgoričke fabrike su prethodnih sedmica više puta blokirali kružni tok na Zabjelu, saobraćajnicu na izlazu iz Podgorice prema Cetinju i Nikšiću i na Zlatici, kao i saobraćaj na Smokovcu, tražeći poštovanje zakona.

Taj zakon je Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

Penzioneri su proteste ispred Skupštine počeli u martu, ali su ih krajem jula privremeno prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Vlada je ranije usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

 Vlada je zaključke uputila parlamentu, koji o njima treba da se izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније