Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

30. 09. 2016. 16:42   >>  16:30

INFOFEST

Ogroman potencijal digitalne ekonomije

Potencijal digitalne ekonomije je ogroman, i nije iskorišćen u Evropi gdje samo dva odsto preduzeća u potpunosti koristi digitalne mogućnosti, saopšteno je Infofestu.

 

Posljednjeg dana INFOFEST-a u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i Infodom Grupe održan je okrugli sto na temu „Digitalna transformacija industrija i izgradnja digitalnih preduzeća“.

Sandra Veličković, sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije je istakla da ogroman potencijal digitalne ekonomije nije iskorišćen u Evropi, jer na Starom kontinentu samo 2 % preduzeća u potpunosti koristi digitalne mogućnosti.

„U doba četvrte industrijske revolucije kao prirodno se nameće pitanje da li tradicionalni koncepti poslovanja mogu u vrijeme kada se konkurencija pojavljuje iz svih smjerova opstati bez transformacije? Odgovor je jasan-ne! Zato su digitalna transformacija i digitalizacije ekonomije ključna pitanja današnjice, posebno za malu i otvorenu ekonomiju kakva je crnogorska“, istakla je Veličković.

Prema njenim riječima, hijerarhijska organizacija kompanije s kraja 20 vijeka prošlost, te da ljudi u radnu sredinu dolaze osposobljeni komunikacijskim vještinama koje preduzeća moraju iskoristiti u pravcu rasta produktivnosti.

„Švedska, Danska i Finska imaju bolji učinak od ostatka EU država, najviše zahvaljujući investicijama u obrazovanje, istraživanje i razvoj. Švedska, koja je na vrhu liste, pokazala je kako Evropa može biti predvodnik u oblasti digitalnog preduzetništva. Na globalnoj tehnološkoj sceni, Stokholm se pojavljuje kao značajan igrač, zahvaljujući tome što je dom brojnih inovativnih inicijativa, poput aplikacije za streaming muzike – Spotify ili videoigara kao što su Candy Crush i Minecraft. Sa druge strane, naše prilike su jasne, nizak stepen on line aktivnosti preduzeća, te nizak stepen primjene ICT-a u biznisu predstavlja ograničavajući faktor razvoja ne samo digitalnog biznisa nego i ekonomije zemlje“, naglasila  je Veličković i dodala da su zato strateški prioriteti u oblasti e-poslovanja usmjereni na unapređenje svih segmenata e-biznisa.

Direktor Infodom Grupe,  Slavko Vidović, je istakao da je umreženost ključno svojstvo koje povezuje digitalna preduzeća i pametne gradove u digitalnoj ekonomiji I društvu znanja.

„Umrežavanje zahtijeva opštu digitalizaciju, a to podrazumijeva uspostaviti sposobnost i kapacitete unutar i van organizacije. Privrede svih zemalja moraju se ubrzano transformisati pod pritiskom novih digitalnih tehnologija i inovacija odnosno pod pritiskom sredstava četvrte industrijske revolucije“, kazao je Vidović.

Na panelu su o ovoj interesantnoj temi govorili još Dijana Kovačević (Ekonomski fakultet, UCG), Nenad Vraneš (Čikom), Mihailo Gluščević (EPCG) i Dušan Radusinović (M:tel).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније