Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

30. 09. 2016. 19:23   >>  19:02

JASAVIĆ SAOPŠTILA

Vlada zainteresovana za jačanje veza s Kinom

Vlada je zainteresovana za jačanje ekonomskih veza s Kinom i podsticanje kineskih investicija, poručila je potpredsjednica Vlade, Azra Jasavić, na sastanku s delegacijom kineske provincije Guidžou.

Delegacija boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv Asocijacije crnogorsko-kineskog društva prijateljstva.

Kako je saopšteno iz Vlade, Jasavić je izrazila zadovoljstvo zbog susreta i zahvalnost Kini na donacijama i pomoći koju neprestano upućuje Crnoj Gori.

„Vlada je zainteresovana za jačanje ekonomskih veza sa Kinom i podsticanje kineskih investicija. Posebno želimo da otvorimo naše tržište za kineske turiste i prilagodimo ga njihovim potrebama. Među prvim vidovima saradnje predložila bih saradnju u oblasti zdravstvenog i rehabilitcionog turizma. U cilju što uspješnije saradnje dvije države, takođe smatram važnom međunarodnu razmjenu studenata", navela je Jasavić.

Ona je odala priznanje Asocijaciji crnogorsko-kineskog društva prijateljstva na predanom radu koji je, kako se navodi, usmjeren na produbljivanje odnosa s Kinom.

Šefica delegacije, Čen God, direktorica Kancelarije za spoljne poslove i potpredsjednica Asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama Guidžoa, bila je prva studentkinja iz Kine u Crnoj Gori, u programu međunarodne razmjene studenata. Kako navode iz Vlade, Čen je nakon 26 godina opet došla u Crnu Goru i izrazila zadovoljstvo promjenama i “progresom na svim poljima”.

“Naša provincija je započela saradnju sa Crnom Gorom 1987. godine, a naša misija tokom ove posjete je da otvorimo novu eru odnosa koja mora biti sadržajna i strateška“, navela je Čen.

Takođe je istakla da će Asocijacija, u sklopu posjete, imati brojne susrete sa zvaničnicima i institucijama, kako bi s crnogorskom Vladom definisali oblasti buduće saradnje.

„Mi smo kao provincija napredovali i dostigli međunarodne standarde u turizmu, posebno planinskom, poljoprivredi, održivom razvoju, ekosistemu i zaštiti životne sredine, obrazovanju, sportu i upravljanju saobraćajnim sistemima u planinskim područjima“, istakla je Čen.

Iz Vlade dodaju da je kompanija „Guizhou Road and Bridge Corporation“ jedna od najboljih u Kini, upravo u projektovanju saobraćajne infrastrukture svojstvene planinskim zemljama poput Crne Gore.

„Ovo je samo jedna od oblasti u kojoj se može osvariti uspješna saradnja dviju država, koja će biti od obostranog značaja“, istakla je Jasavić.

Osim toga, delegacija je izrazila spremnost za prihvatanje određenog broja studenata i sportista, sportskih radnika i trenera, posebno u oblasti fudbala i košarke, kao i za razmjenu u oblasti turizma i hotelskog menadžmenta.

“Predstavnici delegacije provincije Guidžou su izrazili želju da Crna Gora učestvuje na međunarodnim konferencijama koje ova provincija organizuje u julu, avgustu i septembru, na temu IT tehnologija, edukacije, razvoja planinskog turizma, kao i sporta”, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније