Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

04. 10. 2016. 08:27 >> 08:09
1

DEMANTOVALI EKOLOGE

"Istraživanje nafte ne ugrožava biodiverzitet"

Vlasnik hrvatske kompanije Krosko, koja je do sada uradila čak 70 naftnih bušotina na Jadranu, Dragutin Domitrović, demantovao je ocjene ekologa i nevladinih organizacija da će Crna Gora istraživanjem nafte i gasa u moru potpisati smrtnu ekološku presudu morskom biodiverzitetu, pišu Dnevne novine.

On je Dnevnim novinama rekao da su sve analize pokazale da njihovo višegodišnje istraživanje Jadranskog mora nema negativnog uticaja na morsku floru i faunu.

"U dugoj istoriji istraživanja i proizvodnje u jadranskom podmorju, Ina i Crosco nijesu zabilježili niti jedan incident, što je i dokazano sukcesivnim analizama mora oko platformi u Jadranu, koje su dokazale da naše aktivnosti nemaju negativan uticaj na morsku floru i faunu", objasnio je Domitrović.

Prema riječima Domitrovića, kompanija Crosco je svjesna svih rizika koji posao istraživanja nafte i gasa u Jadranskom moru nosi.

"Budući da je dio naftne industrije, Crosco je svjestan svih rizika koji prate naše aktivnosti radi čega imamo ustrojen sveobuhvatan sistem zaštite zdravlja, sigurnosti i okoline, kao i brojne mehanizme kontrole i provjere", kazao je Domitrović.

Priliku koja se Crnoj Gori ukazala, kako objašnjava on za DN, nikako ne bi trebalo propustiti.

"Vezano za pogodnosti koje ulaganje u istraživanje i proizvodnju donose jednoj državi, možemo istaknuti kako su one brojne i neposredne, a među njima se ističu poreska davanja, naknade za istraživanje i eksploataciju, otvaranje novih radnih mjesta, kao i saradnja s lokalnim firmama", tvrdi Domitrović.

Kako su nedavno objavili hrvatski mediji, ukoliko se na crnogorskim poljima pronađe nafta povećaće će se zamrli interes i za hrvatska naftna polja na južnom Jadranu. Naime, crnogorska polja su plića, pa će se bušiti već i na dubini od 100 metara, dok je u Hrvatskoj dubina oko 1.000 metara što znatno povećava troškove bušenja.

Zbog dubine, ulaganja u južna polja bila bi višestruko veća nego u Crnoj Gori, a time i rizik da se ulaganje neće isplatiti. S druge strane južni Jadran jedinstveno je geološko područje pa bi pronalazak nafte u Crnoj Gori bio signal da se, uprkos niskoj cijeni nafte, isplati ulagati i u Hrvatsku.

Cijena nafte na svjetskim tržištima kreće se oko 50 dolara po barelu, a nema naznaka da će se značajnije rasti u kraćem razdoblju. Pozitivna nula za južno-jadranska polja bila bi oko 80 dolara po barelu, pa je stoga američki Marathon Oil odustao od ulaganja u Hrvatsku. Zanimljivija su im kontinentalna polja, kazali su hrvatskim medijima u Agenciji za ugljikovodike i dodali da postoje broj ni upiti o tome kada će se otvoriti druga faza tendera za kopnena polja u Slavoniji i Lici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније