Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

04. 10. 2016. 16:50   >>  16:29 4

PROGNOZA MMF-a

Rast crnogorske ekonomije 5,1 odsto

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je prognoze rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 5,1 odsto, u odnosu na ranije projektovanih 4,7 odsto iz aprila.

Prema novim jesenjim prognozama MMF-a, realni bruto domaći proizvod Crne Gore (BDP) porašće u narednoj godini 3,6 odsto, a u 2021. godini 4,8 odsto.

Inflacija u Crnoj Gori će prema procjenama MMF-a u ovoj godini iznositi jedan odsto, a u narednoj 1,4 odsto.

Deficit tekućeg računa procijenjen je u visini 10,3 odsto BDP-a za ovu godinu, dok se za narednu prognozira 11,8 odsto, a za 2021. godinu 6,8 odsto.

Za svjetsku ekonomiju u cjelini u MMF-u u ovoj godini i dalje predviđaju rast po stopi od 3,1 posto. U narednoj godini aktivnosti bi trebalo blago da ubrzaju, na 3,4 odsto.

Povratak snažnom, održivom i uravnoteženom rastu i dalje, kako su naveli iz MMF-a, “ne polazi za rukom”.

“Gledano u cjelini, svjetska privreda zapravo tapka u mjestu", ocijenio je ekonomski savjetnik i direktor istraživačkog sektora u MMF-u, Maurice Obsfeld.

Rast je, kako je dodao, na globalnom nivou i dalje slab, iako ne pokazuje značajnije usporavanje u proteklom tromjesečju.

Kao dodatnu barijeru, Obsfeld je izdvajio i slabiji od očekivanog rast američke ekonomije.

Tako je procjena ovogodišnjeg rasta najveće svjetske ekonomije, snižena na 1,6 odsto, što je 0,6 procentna poena manje no što su u MMF-u prognozirali u julu.

Za 19-očlanu eurozonu projekcije rasta poboljšane su za blagi 0,1 procentni poen za ovu i za narednu godinu. U ovoj godini rast se očekuje u visini 1,7 odsto, nakon čega bi u narednoj godini trebalo blago da uspori, na 1,5 odsto.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније