Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

05. 10. 2016. 17:47 >> 17:25
1

KONJEVIĆ PORUČIO

Ne može se o Buljarici odlučivati elektronski

Odluka o ponudi jedinog ponuđača na međunarodnom tenderu za valorizaciju lokaliteta Buljarica ne može se donijeti elektronskim putem, niti kroz netransparentnu proceduru, jer se radi o imovini građana vrijednoj stotine miliona eura, saopštio je ministar finansija Raško Konjević.

On je kazao da, ako o tome treba da se diskutuje elektronskim putem, građani treba ozbiljno da se zapitaju da li njihovi predstavnici u Vladi na ozbiljan i odgovoran način koriste resurse koji im pripadaju.

”Sjednica Savjeta za privatizaciju i kapitalne investicije sazvana je elektronskim putem prije par dana, pri čemu je trebalo da se njeni članovi izjasne o predlogu dnevnog reda u kojem je izvještaj o rezultatima međunarodnog javnog tendera za valorizaciju lokaliteta Buljarica, opštine Budva i Bar sa prilozima označeni stepenom tajnosti povjerljivo”, rekao je Konjević na konferenciji za novinare.

Od članova Savjeta zatraženo je, kako je dodao, da se danas do 12 sati u elektronskoj formi izjasne o tom predlogu dnevnog reda.

“Tražio sam da se održi redovna sjednica Savjeta, jer je činjenica da smo Sporazumom o prelaznoj Vladi izbornog povjerenja definisali da se značajni projekti diskutuju na Savjetu i da se o njima odlučuje konsenzusom prije upućivanja na Vladu, kao i zbog toga što sam tek sad bio u prilici da se upoznam sa dosta obimnom dokumentacijom za Buljaricu”, objasnio je Konjević.

On je kazao da je taj materijal označen stepenom povjerljivo, o čemu ne može da govori.

“Procijenio sam, ipak, da javnost treba da zna da o ovako značajnom pitanju kao što je valorizacija jednog ogromnog resursa na prostoru Buljarice, ne možemo odlučivati tako što ćemo se izjašnjavati elektronskim putem, bez bilo kakvog dijaloga”, smatra Konjević.

On je naveo da mu nije odgovoreno na zahtjev, zbog čega se danas nije izjasnio ni o jednoj tački dnevnog reda, jer je neodgovorno, nekorektno, nedovoljno ozbiljno da se o stotinama hiljada kvadrata koji pripadaju građanima Crne Gore izjašnjavaju elektronskim putem bez prethodne mogućnosti da članovima Tenderske komisije postave pitanja.

“Tenderska komsisija je obavila evaluaciju jedine ponude koja je došla, kompanije registrovane na off shore destinaciji. Nakon toga, Savjet bi trebalo da ovlasti Tendersku komisiju da nastavi pregovore sa jedinim ponuđačem kroz proceduru koja nije dovoljno transparentna, a ne možemo da razgovaramo o tome, jer je to stepenovano nivoom povjerljivosti”, rekao je Konjević.

Jedinu ponudu na tender dostavila je kompanija “CDC International Corporation”.

Konjević smatra da to nije dovoljno odgovoran pristup i da se on mora ozbiljno mijenjati, kao i da se odluke moraju donositi sa više transparentnosti i odgovornosti, jer se radi o imovini građana Crne Gore.

“Mislim da je ovakav pristup donošenja odluka o imovini građana vrijedne desetine i stotine miliona eura neodgovoran. Pored toga što ozbiljno narušava dio Sporazuma, mnogo važnije je da se o nečemu što pripada državi odlučuje na ovakav način mimo transparentne procedure i elementarne odgovornosti nosilaca izvršne vlasti”, zaključio je Konjević.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније