Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

07. 10. 2016. 08:12 >> 07:51
9

NA KRNOVU

Postavljene sve vjetroelektrane

Na brdu Krnovo, nedaleko od Nikšića, završeno je postavljanje svih 26 vjetroelektrana.

 

Projekat na Krnovu vrijedan je više od 140 miliona eura, a realizuju ga austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy.

"U utorak nas je investitor obavijestio da je završeno postavljanje svih 26 vjetrogeneratora na Krnovu i u toku je njihovo ispitivanje", saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Do maja počinju da rade

Iz tog Vladinog resora su naveli da je prema obavezama iz ugovora, investitor dužan da do 7. maja naredne godine omogući početak rada vjetro elektrane Krnovo i pratećih objekata i infrastrukture, kao i njeno priključenje na elektro energetski sistem.

Predstavnici Ministarstva su podsjetili da je ugovorom državno zemljište dato u zakup na 20 godina, sa mogućnošcu produženja do maksimalno pet godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage od 72 megavata (MW).

Gradnja vjetroelektrana na Krnovu, počela je u maju prošle godine. Vjetroelektrane su postavljene na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara gdje je, prema procjenama, prosječna brzina vjetra oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi.

Generator vjetrenjače nalazi se na visini od 85 metara i težak je 83,5 tone.

Početak rada vjetroelektrana doprinijeće ostvarenju nacionalnog cilja od 33 odsto udjela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti garantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i da neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu (MWh).

Prije početka realizacije projekta, saopšteno je da su vjetroelektrane na Krnovu prva investicija, tako velikih razmjera, u kapacitete za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori, još od 1980.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније