Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

08. 10. 2016. 08:10 >> 09:25
5

VJETROELEKTRANE

Struju s Krnova imaće 50.000 domaćinstava

Svaka od 26 vjetroelektrana, koje su nedavno postavljene na brdu Krnovo kod Nikšića, biće u funkciji početkom naredne godine, potvrdio je za Vikend novine direktor kompanije “Akuo energy Med”, koja je realizovala taj projekat, Emil Bakić.

"Početkom sljedeće godine planirano je puštanje u rad vjetroelektrana. Međutim, sve zavisi od testova i uslova. Najviše od vremenskih uslova, ali možemo reći da će krajem januara, eventualno početkom februara naredne godine vjetroelektrane biti puštene u rad", rekao je Bakić.

Najveći projekat u regionu

Projekat, vrijedan 140 miliona eura, koji su realizovale francuska kompanija "Akuo energy" i austrijska firma "Ivicom Consulting", najveći je u regionu.

"U Hrvatskoj smo nedavno realizovali projekat vjetroelektrana. Postavljeno je njih 14, dok je na Krnovu 26", istakao je Bakić.

Za "Akuo energy", tvrdi on, naša zemlja je jedno od najinteresantnijih područja.

"Crna Gora akumulira vjetar, sunce i hidropotencijal. Potencijal je ogroman ne samo u vjetru, jer mi namjeravamo biti još dugi niz godina u vašoj državi. Pored nabrojanih zainteresovani smo i za projekat biomase. Biomasa je jako bitna jer šume se moraju čistiti i obnavljati, a to što ostaje od prerade se i te kako može iskoristiti i to na dva načina. Može se ložiti i koristiti za grijanje ili na drugi način industrijski iskoristiti", objasnio je Bakić.

Prema njegovim riječima, zainteresovani su i za projekat "Krnovo 2", koji podrazumijeva postavljanje novih vjetroelektrana na istoimenom brdu kod Nikšića.

"Vidjećemo šta će biti s tim da ne prejudiciramo. Za sada je najvažnije da smo mi ovaj prvi projekat uspješno završili. Nakon puštanja u rad vjetroelektrane će moći da napajaju 50.000 domaćinstava. Međutim, za razliku od solarnih panela koji pune baterije, kod vjetroelektrana tek kada vjetar počne da duva direktno se u mrežu ubacuje energija", kazao je Bakić.

Za Crnu Goru, smatra on, veoma je važan i projekat povezivanja energetskim kablom, koji uz vjetroelektrane može donijeti državi velike benefite.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније