Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

10. 10. 2016. 08:12   >>  16:21 10

KAVARIĆ OCIJENIO

CG veliko energetsko gradilište

Crna Gora je danas veliko energetsko gradilište, kazao je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

 

Podsjeća da je Crna Gora nedavno obilježila početak radova na postavljanju podzemnog dijela kabla sa crnogorske strane, koji je sa pratećom infrastrukturom dio projekta koji radimo sa Italijom.

Rade se, navodi ministar, vjetroelektrane, male hidrocentrale, a potpisali smo ugovor za blok II Termoelektrane Pljevlja.

Kavarić je istakao i da zemlje okruženja takođe ubrzano realizuju svoje energetske projekte.

"Svi projekti u energetici su, realizacijom podmorskog kabla sa Italijom, dobili na značaju, jer se obezbijedilo tržište za proizvedenu energiju, i to upravo tržište EU. Značaj kabla ne ogleda se samo u tome da Crna Gora ima 20 odsto njegovih kapaciteta, a da pri tome nije imala troškova za njegovo postavljanje, već i u dokapitalizaciji CGES-a, gdje su obezbijeđena sredstva za infrastrukturu na našoj teritoriji. Benefite kabla će, svakako, najviše osjetiti naši građani, ali ni zemlje regiona nijesu propustile priliku da valorizuju sve što ovakav projekat nosi kroz izgradnju novih kapaciteta na njihovoj teritoriji", rekao je Kavarić u intervjuu za Pobjedu.

Govoreći o benefitima od izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, Kavarić je rekao da su oni od višestrukog značaja za sve nas.

"Kako u energetskom, tako i u ekonomskom i socijalnom smislu. Pored toga što ćemo njegovom realizacijom obezbijediti stabilno snabdijevanje električnom energijom koje neće zavisiti od uvoza, blok II će doprinijeti diverzifikaciji energetskih izvora i omogućiti nastavak proizvodnje u dva važna privredna subjekta – Rudniku uglja i Termoelektrani, što zapravo znači očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta. Najzad, predviđenom toplifikacijom Pljevalja riješiće se ekološki problemi u ovom gradu. Osim toga, ovako značajna investicija znači i nova radna mjesta ne samo u energetici, već i u građevinskom sektoru tokom perioda gradnje, kao i čitav reprolanac koji ovakav projekat obezbjeđuje", kazao je Kavarić.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније