Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

13. 10. 2016. 17:44 >> 17:23
3

POSJETA STOČARIMA

Ivanović: Projekti se realizuju po planu

Investicije u dvije velike farme ovaca na Pišču i angus goveda na Žabljaku, koje se finansiraju sredstvima Abu Dabi razvojnog fonda sa ciljem intenziviranja razvoja stočarstva u durmitorskom kraju, realizuju se po planu, saopšteno je iz Vlade.

Potpredsjednik Vlade, Petar Ivanović, danas je posjetio obje farme, ocijenivši da su to specifični projekti i da je potrebno više vremena da se formira kvalitetan stočni fond i postignu visoki standardi proizvodnje.

„Nedavno smo promovisali tri projekta - peletaru u 'Vektri Jakić' u Pljevljima, mljekaru Milkraft Leche u Pavinom Polju i novi pogon za preradu mesa Mesoprometa u Bijelom Polju. Vidim da nema zastoja ni u realizaciji preostala dva projekta - farmi ovaca na Pišču i angus goveda na Žabljaku”, kazao je Ivanović.

On je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je na Pišču uvećan stročni fond i završen dio radova, dok je vlasnik farme na Žabljaku nabavio 172 angus goveda i trenutno radi na uvozu dodatnog broja grla.

Ivanović je rekao da je zadovoljan zbog postizanja osnovnog cilja saradnje sa Abu Dabi razvojnim fondom.

„Naime, oba projekta imaju velike multiplikativne efekte na sredine u kojima se realizuju. Pruža se mogućnost lokalnom stanovništvu da nađe posao, a poljoprivrednim proizvođačima iz okolnih opština mogućnost otkupa njihovih proizvoda. Takođe, ostvaruje se i jače uvezivanje poljoprivrede i turizma kroz plasman visokokvalitetnih domaćih proizvoda“ dodao je Ivanović.

Oba projekta finansiraju se sredstvima Abu Dabi razvojnog fonda, s ciljem povećanja proizvodnje, standarda i kvaliteta, kao i otvaranja novih radnih mjesta u poljoprivredi.

Vlasnik farme na Pišču, Čedomir Popović, sredstva je uložio u proširenje stočnog fonda.

U toku je rekonstrukcija i adaptacija objekata u cilju proširenja kapaciteta i podizanja standarda proizvodnje.

Popović je rekao da mu je cilj da farmi vrati staru slavu kada je brojala oko dvije hiljade grla i da je modernizuje i dovede na nivo koji će odgovarati potrebama turističkog tržišta koje je unaprijed obezbijeđeno.

Siguran plasman, kako je dodao, daje mogućnost da se ostvare planovi vezani za povećanje otkupa žive stoke, mesa i mljeka od individualnih proizvođača sa tog i okolnih područja.

“Nakon kupovine farme od prethodnog vlasnika, krenuli smo u njenu revitalizaciju. Veoma sam zadovoljan što smo imali priliku da dobijemo sredstva iz Abu Dabi ravojnog fonda koja su vrlo povoljna za investiranje u poljoprivrednu djelatnost, za razliku od onih koja su bila na raspolaganju domaćim privrednicima. Već smo uradili dobar dio planiranih poslova vezanih za povećanje stočnog fonda, adaptaciju i rekonstrukciju farme, sirare i drugih pomoćnih objekata”, objasnio je Popović.

On je naveo da su počeli i sa otkupom, ne samo mesa i žive stoke, nego i povrća.

“Kako se kapaciteti budu povećavali, povećaćemo i otkup, jer proizvode plasiramo kroz svoje restorane Carine, kao i turističko-ugostiteljske objekte, hotele Park i Delfin u Bijeloj, koji su od aprila do oktobra ove godine imali dnevno do hiljadu stranih gostiju oduševljenih crnogorskim proizvodima“, saopštio je Popović.

On je kazao da planira u narednom priodu da podigne kvalitet na najveći nivo, ulaskom u proceduru za dobijanje oznake organske proizvodnje.

Realizacijom planiranih aktivnosti na farmi na Pišču otvoriće se prostor i za zapošljavanje dodatnih 20 do 30 radnika.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније