Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

13. 10. 2016. 16:45   >>  17:17

ZA FIKSNI I INTERNET

EKIP naložio Telekomu da snizi cijene

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) naložila je Crnogorskom Telekomu da od 25. decembra snizi cijene telefonskih poziva u fiksnoj mreži i usluga pristupa internetu putem ADSL-a.

Iz EKIP-a su saopštili da su nakon sprovedenih analiza relevantnih tržišta i odobravanja regulatornih finansijskih izvještaja donijeli rješenje o sniženju cijena elektronskih komunikacionih usluga Telekoma u fiksnoj mreži, kao operatoru sa značanom snagom na tržištu.

„Po nalogu EKIP-a cijene međumjesnih poziva biće niže 30 odsto, poziva ka mobilnim mrežama 45 odsto, a međunarodnih poziva u prosjeku 25 odsto u odnosu na sada važeće“, navodi se u saopštenju.

Cijene usluga pristupa internetu Crnogorskog Telekoma biće niže deset odsto za sve ADSL pakete.

Iz EKIP-a su podsjetili da po nalogu regulatora Crnogorski Telekom već treću godinu uzastopno snižava cijena usluga u fiksnoj mreži.

„Crnogorski Telekom je prošle godine snizio cijene međumjesnih poziva deset odsto, a 2014. godine 40 odsto. Cijene poziva ka mobilnim mrežama prošle godine su smanjene 30 odsto, a 2014. godine 26 odsto. Cijene međunarodnih poziva prošle godine su u prosjeku smanjene deset odsto, a 2014. godine 16 odsto, a ADSL paketa su prošle godine snižene u prosjeku 15 odsto, a 2014. godine 36 odsto“, precizira se u saopštenju.

Iz EKIP-a su naveli da će biti snižena i veleprodajna cijena pristupu internetu 20 odsto, čime će se stvoriti povoljniji uslovi za ulazak drugih operatora koji bi pružali usluge pristupa internetu na tržištu Crne Gore.

“Elektronske komunikacije imaju izuzetan značaj za sve građane i poslovne subjekte u Crnoj Gori. Svjesna te činjenice EKIP preduzima sve zakonom propisane mjere za povećanje geografske i ekonomske dostupnosti elektronskih komunikacionih usluga”, kazali su iz EKIP-a.

Kroz obezbjeđenje uslova za ulazak novih operatora na tržište, stvaranje uslova za bržu izgradnju savremenih elektronskih komunikacionih mreža, podspješivanje konkurencije i sniženje cijena elektronskih komunikacionih usluga EKIP utiče na povećanje dostupnosti i kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga.

“U tom cilju, EKIP je uspješno ove godine završila postupak javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz različitih opsega za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža.

“Rezultati završene aukcije spektra stvaraju još bolje osnove za stabilan i održiv biznis operatora na našem tržištu u narednom periodu od 15 godina na koji period su izdata odobrenja pobjednicima na aukciji spektra Crnogorskom Telekomu, Telenoru i M:telu. Ukupno ostvareni prihod u aukciji spektra je iznosio 50,65 miliona eura, a prihod je predstvaljao jednokratnu naknadu i prihod budžeta Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.

U postupku aukcije spectra, kako su naveli iz EKIP-a, bio je obezbijeđen i neophodan frekvencijski resurs za ulazak novog operatora na crnogorsko tržište ali u samom postupku nije bilo iskazano interesovanje od nekog potencijalno novog operatora ili investitora koji je ispunjavao uslove propisane dokumentacijom za javno nadmetanje.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније