Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Dnevne novine [ Objavila: D.Ž. ]

22. 10. 2016. 08:48 >> 12:39

"SVE PO PLANU"

Pregovaraju o finansiranju drugog bloka TE

Realizacija projekta gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima odvija se u skladu s dogovorenim rokovima, a u glavne radove će se krenuti nakon finalizacije pregovora o finansiranju koji su u toku, rečeno je Vikend novinama u kompaniji Škoda Praha.

Predstavnici češke kompanije su, u prvom obraćanju za crnogorske medije, kazali da su spremni da odmah po dobijanju saglasnosti od Elektroprivrede (EPCG) počnu izradu glavnog projekta drugog bloka.

"Za izradu glavnog projekta biće potrebno 18 mjeseci. Ukoliko se osigura finansiranje, 12 mjeseci nakon početka izrade glavnog projekta krenuće se u drugu fazu, odnosno izvođenje radova u tehničkom smislu koji će trajati tri godine", istakli su u Škoda Prahi.

Česi, koji su dužni da obezbijede 85 odsto finansijskih sredstava za izgradnju drugog bloka, intenzivno pregovaraju o kreditiranju sa Češkom eksportnom bankom. Obezbjeđivanje sredstava uslov je za validnost Ugovora o uslugama izrade Glavnog projekta i Ugovora o izvođenju radova, potpisanih krajem septembra u Pljevljima.

Ugovorom o izvođenju radova, na koji su tada potpis stavili predsjednik i potpredsjednik Odbora direktora Škode Prahe Peter Bodner i Martin Pohlodek i izvršni direktor EPCG Tonino Maglio, definisana je finansijska konstrukcija projekta vrijednog 324,5 miliona eura. Iz EPCG ranije su kazali da imaju trećinu novca potrebnog za gradnju.

"Ključnu ulogu u ubrzanju gradnje drugog bloka imaće izrada glavnog projekta, koji će definisati i nabavku opreme potrebne za implementaciju Ugovora o izvođenju radova", ukazali su predstavnici Škoda Prahe.

Prema njihovim riječima, delegacija eksperata Škode Prahe do sada je nekoliko puta boravila u Pljevljima, gdje se upoznala sa pljevaljskim regionom i predsjednikom Opštine Mirkom Đačićem.

"Vjerujemo u njegovu ličnu podršku i ubijeđeni smo da postoji povoljno okruženje u Pljevljima za izgradnju drugog bloka. Zajednički zadatak svih nas koji smo uključeni u projekat jeste da pribavimo neophodne dozvole i izgradimo energetski blok u skladu sa svim standardima EU koji se odnose na zaštitu životne sredine", naveli su u Škoda Prahi.

Češka kompanija dogovorila je posao u Pljevljima krajem jula nakon višemjesečnih pregovora sa predstavnicima EPCG. Tada je njeno rukovodstvo pristalo da izgradi drugi blok TE za 324,5 miliona eura, što je za oko 14 miliona niža cijena u odnosu na ponuđenu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније