Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

25. 10. 2016. 21:26 >> 21:05

MONSTAT

Spoljnotrgovinska razmjena 11,2% veća

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prvih devet mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,78 milijardi eura, što je 11,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 231,5 miliona eura, što je 5,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan uvoz bio je 12 odsto viši i iznosio je 1,55 milijardi eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 14,9 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom prošlogodišnjem periodu, kada je iznosila 15,8 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, u iznosu od 67,6 miliona eura, koju čine obojeni metali u iznosu od 48,8 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 12 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 401,8 miliona eura, koji čine drumska vozila u iznosu od 97,8 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 97,3 miliona eura.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu pojedinačno su bili Srbija sa 53,6 miliona eura, Mađarska sa 31 milion i Bosna i Hercegovina (BiH) 15,8 miliona eura.

U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 345,9 miliona eura, Njemačka sa 172,5 miliona eura i Kina sa 142,7 miliona eura.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća s potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније