Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

28. 10. 2016. 13:16 >> 17:37

ĐUKANOVIĆ U BEČIĆIMA

Dinamizirali ekonomski razvoj

Crna Gora je, statistički gledano, najrazvijenija zemlja zapadnog Balkana, pri čemu se u narednom periodu treba posvetiti dinamiziranju ekonomskog rasta i dostizanju višeg nivoa konkurentnosti, kako bi se ostvario ukupan društveni napredak države, ocijenio je premijer Milo Đukanović.


On je kazao da je najvažniji cilj države dinamiziranje ekonomskog rasta, pri čemu je prosjek stopa rasta od 3,2 odsto, a cilj dostizanje stope od četiri odsto i više.

“To je vrlo zahtjevno, ali realno kada je u pitanju Crna Gora, s obzirom na investicije koje generišu ozbiljan rast i to ne trenutno, već na srednji rok”, rekao je Đukanović u razgovoru sa predsjednikom Privredne komore (PKCG), Velimirom Mijuškovićem.

On je, drugog dana Konferencije o ekonomiji, pod nazivom Razvojne perspektive zapadnog Balkana, koja se održava u hotelu Splendid u Budvi, ocijenio da je u prethodnih deset godina, od obnove nezavisnosti Crne Gore, došlo do ozbiljnog pomaka u korist njenog društvenog napretka.

Povećali BDP po stanovniku sa 3,5 hiljada eura

“Crna Gora je danas, prema statističkim podacima, najrazvijenija ekonomija zapadnog Balkana, kad pogledamo sve parametre. To znači imati nešto ispod šest hiljada EUR bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, u situaciji kad je evropski prosjek 28,7 hiljada EUR. To govori koliko smo ekonomski zaostali i to je jedini zadatak svih vlada u regionu,” smatra Đukanović.

On je ocijenio i da Crnoj Gori nije bio naklonjen ambijent, zbog ozbiljnih geopolitičkih poremećaja, koji još traju.

“Suočili smo se sa problemom nesigurnosti, migrantskom i ukrajinskom krizom. Kad tome dodamo Brexit kao opomenu da se u strukturi Evrope dešavaju brojni problemi, to upućuje na zaključak da ambijent i nije bio idealan i da su se možda mogli postići još bolji rezultati”, naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je na globalom ekonomskom planu bilo puno problema, pri čemu je ekonomija rasla, ali zbog ekspanzije azijskih zemalja, dok je u eurozoni bilo problema, što je imalo nepovoljan uticaj na region zapadnog Balkana.

“Ipak, mi smo povećali BDP po stanovniku sa 3,5 hiljada EUR na blizu šest hiljada EUR, nešto iznad 70 odsto, nominalnu platu 77 odsto, realno 33 odsto, a prosječnu penziju 100 odsto. Otvorili smo oko 35 hiljada novih radnih mjesta, smanjili nezaposlenost i povećali zaposlenost”, precizirao je Đukanović.

On je podsjetio da je država prije deset godina bila na 30 odsto prosjeka evropskog standarda, dok je danas iznad 41 odsto.

“Crna Gora se dinamično kreće ka tom svom cilju, ali svjestan sam da ljudi koji ovdje žive ne moraju time biti zadovoljni. Još nijesmo došli do tačke u kojoj će se ti benefiti ravnomjerno i rasprostranjeno osjetiti kod šireg broja ljudi”, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, pokrenuta su sva važna pitanja razvoja, jer se danas u Crnoj Gori realizuju razvojni projekti, odnosno gradi se autoput, postavlja se podmorski kabl prema Italiji i pokrenute su investicije izgradnje vrijednih turističkih rizorta.

“Mislim da se crnogorska i ekonomija regiona u narednom periodu suočavaju sa pitanjem konkurentnosti, sa čime imamo ozbljan problem. Ka dostizanju višeg nivoa konkurentnosti vodi obaveza učvršćivanje makroekonomske stabilnosti, pri čemu danas imamo lošiju sliku regiona nego prije sedam, osam godina”, smatra Đukanović.

On je kazao da treba podizati konkurentnost kroz ozbiljnu posvećenost strukturnim reformama, gdje su obaveze države u sektoru obrazovanja, prije svega.

Mijušković je saopštio da je na konferenciji bilo puno riječi u vezi sa Berlinskim procesom, koji je trebalo da inicira da se intenzivnije radi infrastruktura u Evropi. On je pitao Đukanovića kako je zadovoljan učinjenim kroz taj proces.

Đukanović je odgovorio da je Berlinski proces dragocjen, pri čemu je u ove dvije godine napravljen ozbiljan pomak na tom planu.

“Zapadni Balkan tragično je ekonomski zaostao za Evropom. Pitanje infrastrukture je glavni problem koji se ne može riješiti domaćim snagama. Rješavanje tog problema je ključno za rješavanje ekonomske zaostalosti zapadnog Balkana za Evropom”, rekao je Đukanović.

Zapadni Balkan, kako smatra, mora da hrli ka evropskoj integraciji, pri čemu država mora biti najinicijativnija da se nastavi proces ujedinjenja Evrope.

Balkan treba usmjeriti gdje mu je prirodno stanište

Đukanović je dodao da je jako važna inicijativa koja je finalno artikulisana iz Pariza, a tiče se regionalne kancelarije za aktivnosti mladih, što treba da pomogne u bržem prevazilaženju problema nedovoljnog znanja, kroz reformu obrazovanja.

On je kazao da svi treba da razmišljaju ne kao zapadnobalkanci, nego kao Evropljani.

“Plašim se da tu, takođe, ima evidentnih posljedica kriza, kao što su migrantska ili ukrajinska. Nema sumnje da je evropska arhitektura pokazala neke slabosti, ali treba ostati privržen ideji ujedinjene Evrope. Brexit treba prihvatiti kao realnost, ali ne dozvoliti da se ta odluka po automatizmu prenosi kao univerzalno iskustvo ili pravilo za druge države”, smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u posljednjih par mjeseci osjetila na sebi najočigledniji sukob istoka i zapada.

“Balkan treba usmjeriti gdje mu je prirodno stanište. U Crnoj Gori smo na tom planu napravili dosta, imajući u vidu istorijsko iskustvo. Napravili smo ozbiljan zaokret, a najbolja potvrda je to da smo na vratima NATO-a”, dodao je Đukanović.

On je kazao da dobar dio Crne Gore nije vidio šta se desilo 16. oktobra, na dan parlamentarnih izbora, kada se vodila borba za evropsku perspektivu Crne Gore.

“Ovo je opasan, agresivan i brutalan napor da se uruši evropski sistem vrijednosti i da mu se ponudi magla koje se zapadni Balkan nagutao tokom svoje istorije”, zaključio je Đukanović.

Na konferenciji, koju PKCG organizuje u saradnji sa Komiteta za istočnoevropske ekonomske odnose Njemačke, učestvuju ministri ekonomije, predsjednici privrednih komora, ekonomisti i privrednici.

Iz PKCG su saopštili da se očekuje da Konferencija okupi oko 500 učesnika. Taj najveći regionalni ekonomski skup, dobiće ove godine i dodatnu vrijednost kroz organizovanje bilateralnih susreta privrednika iz Crne Gore, regiona i Njemačke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније