Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

04. 11. 2016. 17:41 >> 17:44
3

100.000.000 EURA

Vlada donijela Odluku o emisiji državnih obveznica

Vlada je danas, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, u skladu s članom 10 Uredbe o Vladi Crne Gore donijela Odluku o emisiji državnih obveznica.

Odlukom se emituju državne obveznice u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje deficita, kapitalnog budžeta, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve Budžeta Crne Gore za 2016. godinu, izdavanjem domaćih obveznica, navodi se u saopštenju.

Mišljenje su izdvojili potpredsjednik Vlade Milorad Vujović, ministar finansija Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović i ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić.

Po odluci Vlade, obveznice će, u iznosu od 100 miliona eura, biti emitovane 14. novembra. Radi se o dužničkim dugoročnim obveznicama (jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća, godišnja isplata kamata), a nominalna vrijednost jedne obveznice je 10 hiljada eura. Rok dospijeća obveznica je 15. novembar 2020. godine.

Ovakvu odluku Vlada je donijela pošto je zajednička sjednica njenih Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem i za politički sistem, koja je bila zakazana za danas, a na kojoj je trebalo da bude razmatran rebalans budžeta, odgođena jer Ministarstvo finansija nije dostavilo materijal.

Lazović: Manje se zadužujemo nego što je bilo predviđeno i pod povoljnijim uslovima nego ranije

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujica Lazović kazao je, da smo, u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu bili u mogućnosti da se zadužimo još 180 miliona eura.

"Početkom godine smo se zadužili za 300 miliona eura što je bilo neophodno za funkcionisanje u tom periodu. Međutim, zahvaljujući uštedama i poreskim prihodima sada smo u prilici da se ne zadužujemo za 180 miliona, koliko nam je omogućavao Zakon o budžetu za 2016. godinu, nego 100 miliona eura. Dakle, manje se zadužujemo nego što je bilo predviđeno Zakonom o budžetu. Zadužujemo se pod povoljnijim uslovima nego što je to bio slučaj kod prethodnog zauživanja početkom godine, jer je ovdje fiksna kamatna stopa 4 odsto na godišnjem nivou kroz emisiju obveznica. Ono što je takođe bitno je da se dominantno zadužujemo da bismo obezbijedili oko 40 miliona eura za naknade majkama sa troje i više djece, oko 20 miliona za pokriće troškova zarada zaposlenih u javnom sektoru, oko 35 miliona za pokriće dugova iz prethodnog period i 6 miliona eura za obaveze Fonda za zdravstvo", kazao je Lazović u obrazloženju predloga.

Lazović je naglasio da ovo zaduženje garantuje da ćemo imati stabilnost javnih finansija do kraja godine.

"S obzirom na sve projekcije u odnosu na onaj rebalans budžeta koji je bio predviđen u julu, a kojim se bio projekatovao deficit od 6,7 odsto, ovaj novi rebalans koji se ovih dana radi imaće deficit oko 2,7 ili 2,8 odsto što je jedan od dobrih parametara za našu ekonomiju. Uostalom, EBRD je danas potvrdio rast crnogorske ekonomije u 2016. godini od 4 odsto", naglasio je Lazović.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније