Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

10. 11. 2016. 08:06   >>  07:53 3

EKONOMSKI ANALITIČARI

Smanjiti javnu potrošnju u CG

Ekonomski analitičari Predrag Drecun i dr Vasilije Kostić ocijenili su juče da je opravdana sugestija Evropske komisije da se ograniči javna potrošnja u Crnoj Gori.

 

"Nema dileme da javna potrošnja mora da se ograniči jer je ona na gornjoj granici i žestoko pritiska privredu. Zbog toga ona u narednom periodu mora da se smanjuje i svede na mastrihtski nivo. Može i bolje, ali vjerujem da se to neće desiti ako ne budemo povećali rast ekonomije u kontinuitetu, što je realno moguće. Zato ne brine ograničavanje javne potrošnje ukoliko dođe do jakog rasta ekonomije. U suprotnom smo u problemu jer će onda svaka naša aktivnost biti uslovljavana i to će zahtijevati snažnije učešće međunarodnih finansijskih institucija, što bi vodilo značajnom gubitku suvereniteta. Onda bi nam, recimo, MMF ili neko drugi vodio ekonomsku politiku i postavljao uslove", kazao je Drecun Pobjedi.

Komentarišući ocjenu EK da se i javni dug mora smanjivati, Drecun kaže da ne smatra da je ovaj dug veliki problem.

"Od javnog duga spoljnotrgovinski deficit je veći problem. Prije svega zato što dobar dio duga može da se restrukturira i smanji. Neki potražioci bi sigurno prihvatili umanjenje, ukoliko bismo imali dobre pregovarače. Naročito za to ima prostora kod domaćeg duga koji iznosi oko 350 miliona eura. Kod spoljnjeg duga ima nekoliko ključnih institucija sa kojima bi se u pregovorima mogao postići značajan nivo relaksacije", kaže Drecun i dodaje da visina duga nije problem ukoliko bi stopa rasta ekonomije bila preko pet odsto u narednih pet godina.

Preko milijardu eura godišnjeg spoljnotrgovinskog deficita trebalo bi, kaže Drecun, smanjiti makar na polovinu u narednih pet godina.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić takođe kaže da je opravdana ocjena EK o stanju javnih finansija države i sugestija da se ograniči potrošnja i poboljša naplata prihoda.

"Pored toga ostaje kao valjan ishod i rast ekonomije koji bi morao nadmašiti dinamiku zaduživanja, što će biti vrlo teško", rekao je Kostić Mini biznis.

On smatra da će, takođe, značajan izazov za buduću vladu biti sprovođenje neophodnih mjera ograničavanja potrošnje koja će morati da se desi prije ili kasnije.

"To, po definiciji, izaziva socijalne tenzije", dodao je Kostić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније