Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R. [ Mina ]

14. 11. 2016. 14:59   >>  14:44 6

TUŽI CG NA KIPRU

CEAC traži stotine miliona obeštećenja

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), većinski vlasnik i jedan od najvećih kreditora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) sa sjedištem na Kipru, pokrenula je parnični postupak protiv države Crne Gore pred kiparskim sudovima.

CEAC je pokrenula parnični postupak i protiv stečajnog upravnika KAP-a, Veselina Perišića i kompanije Crna Gora bonus.

“Slučaj se odnosi na investicije CEAC-a u KAP i pokušajima kompanije da traži pravni lijek zato što je Vlada Crne Gore nezakonito prisvajala te investicije. Iako zahtjev još nije javno objavljen, CEAC će tražiti obeštećenje vrijedno stotine miliona eura”, navodi se u saopštenju menadždmenta CEAC-a.

Tužba će se, kako se dodaje, uglavnom fokusirati na eksproprijaciju imovine CEAC-a, kao i na to da je Crna Gora počinila prevaru time što je sa predumišljajem navela CEAC da uloži što je više moguće novca u pogon KAP-a sa namjerom da potom preuzme CEAC-ovu imovinu bez naknade.

“CEAC je takođe u arbitražnom postupku sa Crnom Gorom pod pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL)”, podsjetili su iz CEAC-a.

Pravne bitke sa stranim investitorima u kojima se Crna Gora nalazi doprinijele su, kako smatraju, negativnoj percepciji poslovnog okruženja u zemlji, a Evropska komisija (EK) je prošle sedmice navela u svom Izvještaju o napretku Crne Gore za ovu godinu da je korupcija i dalje ozbiljan problem koji negativno utiče na poslovno okruženje u zemlji.

Takođe, kako se dodaje, Crna Gora je ignorisala zabranu kiparskog suda donijetu u drugom slučaju podnijetom 2014.

Direktor CEAC-a za korporativne poslove, Andrej Petrušinin rekao je da su oni više puta tražili da zajedno sa Crnom Gorom nađu pravično rješenje oko tog spora, ali su stalno odbijani.

“Nijesmo imali drugog izbora nego da tražimo pravno zadovoljenje. Imajući u vidu problem koji opterećuju pravosudni sistem Crne Gore i nedostatak jasne podjele vlasti, pravično suđenje nam nije garantovano u Crnoj Gori, zbog čega smo bili primorani da naše zahtjeve podnesemo pred sudovima na Kipru, gdje je kompanija zasnovana”, kazao je Petrušinin.

On je naveo da su uvjereni da je kiparski sud uzeo njihov zahtjev ozbiljno, kao i da su ubijeđeni u fer i ravnopravno saslušanje koje im je negirano u Crnoj Gori.

“CEAC ostaje posvećen i otvoren ka sporazumnom rješenju spora oko KAP-a sa crnogorskom Vladom”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније