Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 06. 2013. 14:53 >> 17:48

CGES UPOZORAVA

KAP-u rok od 15 dana

Kombinat aluminijima Podgorica će, ukoliko do 13. juna ne nađe snabdjevača električne energije, biti automatski isključen sa mreže, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema.

“CGES je o tome obavijestio fabriku i ostale nadležne institucije, a svima nam zajedno ostaje svega 15-tak dana da se pripremimo za ovu veoma delikatnu situaciju”, kazali su predstavnici CGES-a.

Elektroprivreda Crne Gore je, zbog teške situacije u kojoj se KAP našao, 23. maja donijela odluku da u naredne tri sedmice balansira elektroenergetski sistem sa dodatnih 84 megavat sata, kako bi se izbjegao debalans prouzrokovan nelegalnom potrošnjom aluminijumske fabrike.

To je privremena odluka sa ciljem da se CGES-u obezbijedi struja neophodna da se garantuje pouzdan rad prenosnog sistema u državi.

Iz CGES-a su podsjetili da su, po pitanju KAP-a, dobili oštro upozorenje od koordinatora evropske interkonekcije, švajcarskog Operatora prenosa, da moraju djelovati kako se ne bi dozvolilo dalje narušavanje osnovnih parametara rada cijele evropske interkonekcije.

“To znači da će u slučaju da se po isteku trosedmičnog perioda isporuke od EPCG ne nađe snabdjevač električne energije za potrebe KAP-a, fabrika biti automatski isključena sa sistema”, rekli su iz CGES-a.

KAP u posljednje vrijeme troši struju nelegalno, što je uzrok lošeg stanja u elektroenergetskom sistemu.

Do 19.juna o gašenju ćelija

Izjašnjavanje Borda direktora Kombinata aluminijuma Podgorica o gašenju ćelija u Elektrolizi, odloženo je do 19. juna, saopštio je Vladin predstavnik u Bordu, Nebojša Dožić. 

Dožić je, agenciji Mina, kazao da je glasanje po toj tački dnevnog reda trebalo da se održi danas, ali da su se sa njegovim predlogom za odlaganje do 19. juna, složili svi ostali članovi Borda.

KAP u posljednje vrijeme troši struju nelegalno, što je uzrok lošeg stanja u elektroenergetskom sistemu.

Ruski predstavnici u KAP-u su sredinom maja najavili da će početi da gase ćelije ukoliko Vlada sa EPCG ne postigne dogovor o snabdijevanju fabrike strujom.

EPCG je odlučila da dnevno isporučuje dodatnih 84 megavati struje do 13. juna, do kada sve uključene strane, odnosno EPCG, Vlada, Crnogorski elektroprenosni sistem, Montenegrobonus i Rudnik uglja Pljevlja treba da definišu i potpišu sve potrebne izvršne sporazume, kako bi se pronašlo konačno i dugoročno rješenje za snabdijevanje KAP-a strujom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније