Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Dnevne novine ]

16. 11. 2016. 08:20 >> 08:02
2

MINISTARSTVO EKONOMIJE

"Bez drugog bloka TE nema radnih mjesta"

Bez realizacije projekta gradnje drugog bloka ne može se govoriti o radnim mjestima u Rudniku uglja, niti u Termoelektrani (TE) Pljevlja, poručili su predstavnici Ministarstva ekonomije.

 

Odgovarajući na pitanja Dnevnih novina u vezi sa novom studijom mreže CEE Bankwatch, u Ministarstvu su kazali da je poznato da postojeći blok mora postepeno redukovati proizvodnju, te da sam Rudnik uglja nema budućnost bez TE.

"Dakle, u pitaju je opstanak radnih mjesta kako u Rudniku, tako i u TE Pljevlja", istakli su u Ministarstvu.

Studija mreže CEE, čije su rezultate u ponedjeljak predstavile NVO MANS i Green Home, pokazala je da je trenutan broj zaposlenih u rudnicima i termoelektranama u jugoistočnoj Evropi neodrživ, uključujući drugi blok TE u Pljevljima. U studiji se navodi da nerealna obećanja daju lažnu nadu stanovnicima rudarskih oblasti i odlažu pravednu tranziciju na održivu energiju.

U Ministarstvu kažu da je gradnja drugog bloka značajna sa stanovišta sigurnosti snabdijevanja električnom energijom.

"U suprotnom, morali bismo se oslanjati isključivo na postojeće hidropotencijale, koji ne samo da nijesu dovoljni, već uveliko zavise od vremenskih uslova. Sve bi to, konsekventno, dovelo do daljeg deficita električne energije, što znači da bi građani plaćali uvoznu struju, uprkos činjenici o dokazanim rezervama uglja u Pljevljima visokog kvaliteta", ukazali su u Ministarstvu.

Bez realizacije ovog projekta se, kako ocjenjuju, ne bi riješilo ni pitanje toplifikacije Pljevalja.

"Imajući u vidu da će se izgradnja Bloka II realizovati u potpunosti sa zahtjevima EU regulative iz oblasti energetike na putu integracije Crne Gore u Evropsku uniju, uz poštovanje ekoloških standarda u skladu sa Direktivom o industrijskim emisijama, kao i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom u pogledu zaštite vazduha, voda i zemljišta, doći će do poboljšanja ekološke situacije u Pljevljima", zaključili su u Ministarstvu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније