Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Vijesti; Objavio: I. P. ]

22. 11. 2016. 08:35 >> 08:12

FABRIS SAOPŠTIO

Loši krediti otežavaju rast

Za dugoročno povećanje profitabilnosti banaka potrebno je rješavanje problema loših kredita i smanjenje nivoa operativnih troškova banaka, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG) za finansijsku stabilnost i platni promet, Nikola Fabris.

On je Vijestima kazao da se rast profita može tražiti i u uvođenju novih usluga ili širenju postojećih, poput elektronskog ili investicionog bankarstva.

On je objasnio da je ranjivost zbog stranih izvora finansiranja bila prisutna neposredno prije i u prvih nekoliko godina nakon izbijanja globalne finansijske krize.

"Strani krediti banaka danas su značajno smanjeni, iznosili su 202 miliona eura na kraju trećeg kvartala i predstavljaju manje od deset odsto ukupno odobrenih kredita. Uz to, oni su niži 75 odsto u odnosu na maksimalni nivo koji je bio prisutan na kraju 2008. godine, koji je iznosio 830 miliona eura. S obzirom na to da se posljednjih nekoliko godina bankarski sektor stabilizovao, započet je trend razduživanja, odnosno smanjivanja stranih kredita“, rekao je Fabris.

Bankarski sektor je iskazao dobit od 23,7 miliona eura na kraju septembra. Fabris je ocijenio da je to značajan napredak u odnosu na prethodne godine.

"Kada su u pitanju pokazatelji profitabilnosti, prinos na prosječnu aktivu iznosio je 0,89 odsto, a prinos na prosječni kapital 6,6 odsto na kraju septembra", naveo je Fabris.

On je dodao da je deset od 15 banaka imalo pozitivan rezultat poslovanja. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније