Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Dan ]

28. 11. 2016. 08:39   >>  08:17

KOLAŠIN

Za izgradnju toplane potrebno šest miliona

Za izgradnju toplane u Kolašinu treba izdvojiti šest miliona eura, saopštila je predsjednica opštine Željka Vuksanović.

 

Ona je za Dan istakla da je studija izvodljivosti i održivosti pokazala da bi izgradanja toplane bila opravdana, a kada će njena izgradnja početi Vuksanovićeva kaže da to ne može još da saopšti jer „sada sve zavisi od odluke donatora”.

Tako da ostaje neizvjesno kada će se pristupiti realizaciji ideje stare preko petnaest godina.

"Projekat bi ukupno koštao oko šest milona eura. To podrazumijeva izgradnju objekta toplane, toplovoda, kao i nabavku opreme za svakog korisnika. U prvoj fazi bi na toplanu bili priključeni svi javni objekti u centru, izuzev sportske dvorane, kao i stambene zgrade, a kasnije u drugoj fazi, mogla bi i domaćinstva da se priključuju uzimajući u obzir da bi tada već postojala izgrađena infrastruktura. Oko tri milona planiramo da dobijemo od donatora, a još toliko bismo se zadužili, uz državne garancije. Taj dug bismo kasnije vraćali od naplate grijanja od korisnika", pojasnila je Vuksanovićeva.

Izradu studije izvodljivosti i održivosti finansirala je EU preko Vestern Balkan investment fonda sa 300.000 eura, a realizovao je tim „Mot MekDonlada” sastavljen od stručnjaka iz različitih oblasti.

Inače, kako je planirano, toplana bi trebalo da koristi biomasu, što bi smanjilo troškove grijanja u poređenju sa trenutnim cijenama, dok bi se upredo sa povećanjem broja korisnika cijena grijanja umanjivala. Takođe, emisija štetnih gasova bila bi daleko manja nego sada, a toplana bi doprinijela i efikasnijem iskorišćavanju drvnog otpada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније