Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

02. 12. 2016. 08:55 >> 08:32

BORBA ZA PRAVA

Bez posla u NDKP ostalo osam radnika

Radnicima Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDKP), njima osmorici, nije produžen ugovor, ali oni će i danas doći na posao, saopštio je predstavnik zaposlenih, Zoran Mićović.

 

On je Pobjedi kazao da te radnike „na kapiji moraju pustiti“.

Radnici su u četvrtak ujutro održali zbor u restoranu fabrike i tražili zaštitu prava, jer tvrde da je investitor prekršio odredbe kupoprodajnog ugovora kad nije produžio ugovore o radu.

Mićović je kazao da je na zboru 99 odsto radnika potpisalo saglasnost da se zaštite prava radnika, u skladu sa ugovorom koji je sklopljen između države, glavnog grada i firme BMJ industries iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

„U tom se ugovoru jasno navodi da je investitor obavezan da godinu od dana potpisivanja uposli radnike, što znači da im do 1. februara treba obezbijediti posao, plate i doprinose“, naveo je Mićović i dodao da je investitor obavezan da u novoj fabrici, koja je počela da se gradi na Ćemovskom polju, zaposli 66 radnika na neodređeno vrijeme.

 On je kazao da im je predsjednik odbora direktora Isat Boljević nagovijestio da su posljednji ugovori koji se neće produžavati bili na mjesec. Razlog je što nema posla.

„Stala je proizvodnja cigareta, magacin je pun i tamo je više od 200 tona, jer nijedna paklica nije izvezena od februara“, tvrdi Mićović.

Već su se, kako je kazao, obratili Inspekciji rada i tražili sastanak sa predsjednikom tenderske komisije Brankom Vujovićem i novim ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem.

 Boljević je potvrdio da će osam radnika privremeno ostati bez posla, jer fabrika trenutno ne radi. On je precizirao da su tim radnicima u četvrtak istekli ugovori.

„Biće vraćeni na posao čim fabrika počne da radi, najvjerovatnije krajem marta u novom objektu na Ćemovskom polju“, kazao je Boljević Pobjedi.

 On je naveo da stare mašine DKP-a ne valjaju ništa, kao i da se pokazalo da su uzalud uložili 541 hiljadu eura u njihov remont.

 Predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović savjetovao je radnicima NDKP da se, ukoliko mogu finansijski izdržati, strpe dok ne bude završena nova fabrika, gdje će njih 55 dobiti stalni posao.

 To je, kako je kazao Pobjedi, predviđeno ugovorom sa arapskim investitorom koji je obavijestio Savjet za privatizaciju da zbog 'više sile' mora obustaviti proizvodnju i radnike poslati na biro rada.

„Svi koji ne žele ili ne mogu da sačekaju izgradnju nove fabrike imaju pravo na otpremninu pod istim uslovima kao njihove kolege koji su ranije napustili fabriku. To je predviđeno zaključkom Vlade i mora biti poštovano“, rekao je Vujović.

On je podsjetio da je sa arapskim investitorom, osim ugovora o dokapitalizaciji, potpisan i ugovor o radu na godinu – do izgradnje nove fabrike. Investitor je 25. oktobra tražio od Savjeta za privatizaciju saglasnost da zbog 'više sile', odnosno stalnih kvarova mašina, lošeg kvaliteta proizvoda i gubitaka, obustave proizvodnju.

“Novi Savjet će o tome raspravljati, ali je iz predočenog jasno da proizvodnju i kvalitet koji traži tržište nije moguće postići sa postojećom opremom, što su potvrdili i ljudi koji se bave održavanjem. Ne možemo očekivati da, s obzirom na ove okolnosti, investitor daje platu radnicima koji ne rade“, rekao je Vujović.

Na pitanje da li investitor krši ugovor zaustavljanjem proizvodnje i slanjem radnika na biro, Vujović je odgovorio da je to 'viša sila' koja se mora uvažiti, ali se time neće zaustaviti investicioni program.

„Druga varijanta je da raskinemo ugovor, da svi radnici idu kući i da se ugasi fabrika. Nemamo alternativu, jer je nakon šest neuspjelih tendera ovo posljednji pokušaj da sačuvamo proizvodnju“, rekao je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније