Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

05. 12. 2016. 23:01   >>  22:38

ODBOR RAE

O poskupljenju struje do 16. decembra

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) donio je danas odluke o utvrđivanju dozvoljenog prihoda za energetske kompanije, a konačan stav o tome da li će struja od 1. januara poskupiti ili pojeftiniti donijeće snabdjevač najkasnije do 16. decembra.

Iz RAE su saopštili da su danas, u nastavku sjednice koju su započeli u četvrtak, donijeli odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena po zahtjevu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i operatora tržišta električne energije (COTEE).

“Na osnovu cijena i naknada koje je odredio regulator i cijene električne energije koju utvrđuje snabdjevač, u skladu sa zakonom, snabdjevač će formirati tabele sa cijenama za krajnje kupce. Snabdjevač koji snabdijeva domaćinstva i male kupce, odnosno Elektroprivreda (EPCG), dužan je da na svojoj internet stranici objavi cijene za domaćinstva i druge krajnje kupce koje snabdijeva, najmanje 15 dana prije početka snabdijevanja, odnosno najkasnije 16. decembra”, navodi se u saopštenju RAE.

Iz RAE su kazali da za CGES prosječno utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod za period od 1. januara naredne do kraja 2019. godine iznosi 25,3 miliona eura.

Cijena za korišćenje prenosnog sistema po kojoj plaćaju proizvođači električne energije prosječno na nivou trogodišnjeg perioda iznosi 800,4 eura za magavat (MW) mjesečno.

“Cijena za korišćenje prenosnog sistema po kojoj plaćaju ostali korisnici priključeni na prenosni sistem iznosi prosječno na nivou trogodišnjeg perioda oko 1,79 eura za kilovat (kW) na mjesečnom nivou”, precizira se u saopštenju.

Za CEDIS je RAE utvrdila da prosječni godišnji utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod za period od 1. januara naredne do kraja 2019. godine iznosi 76,44 miliona eura.

“Cijena za korišćenje distributivnog sistema koju plaćaju svi kupci priključeni na distributivni sistem električne energije i operatori zatvorenog distributivnog sistema prosječno na nivou trogodišnjeg perioda iznosi 14,87 eura za kW mjesečno”, dodaje se u saopštenju.

Iz RAE su objasnili da cijene za korišćenje distributivnog sistema i cijene gubitaka obuhvataju i dio regulatorno dozvoljenog prihoda operatora prenosnog sistema koje je, u skladu sa metodologijom za distribuciju, dužan da nadoknadi operator distributivnog sistema, odnosno njegovi korisnici.

Za COTEE regulatorno dozvoljeni prihod koji se transponuje u naknadu za rad za narednu godinu utvrđen je u iznosu od 458,99 hiljada eura.

“Kada su u pitanju investicije operatora sistema, pri utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda za trogodišnji regulatorni period, CGES-u je odobreno 88,5 miliona eura, odnosno za narednu 43,3 miliona eura, za 2018. godinu 28,5 miliona eura i za 2019. godinu 16,7 miliona eura”, dodali su iz RAE.

Od ukupno odobrenih investicija za tu kompaniju, za investicioni projekat izgradnje povezane infrastrukture vezane za podmorski kabl između Italije i Crne Gore, odobreno je za narednu godinu 27,6 miliona eura, a za 2018. godinu 18 miliona eura.

CEDIS-u je za tri godine odobreno 70,4 miliona eura.

“Od ukupno odobrenih investicija za CEDIS za investicioni projekat AMM odnosno napredni sistem mjerenja, odobreno je za narednu godinu 14,5 miliona eura, za 2018. godinu 16,9 miliona eura i za 2019. godinu 1,3 miliona eura, što je u skladu sa obavezom utvrđenom prelaznim odredbama zakona za tog subjekta da do 1. januara 2022. godine uspostavi napredni sistem za mjerenje električne energije odnosno pametna brojila”, kazali su iz RAE.

Prema ranijim pisanjima medija, računi domaćinstava za utrošenu električnu energiju naredne godine biće veći pet do sedam odsto.

Prema novom zakonu, na visinu računa utiču cijena aktivne energije, regulatorni prihodi tri energetske kompanije, kao i obnovljivi izvori.

Mediji su prenijeli da će za najavljeni skok cijena struje najodgovorniji biti obnovljivi izvori.

RAE od naredne godine ne određuje više cijenu aktivne energije, koja čini manje od polovine računa koji dobijaju domaćinstva. Cijena aktivne energije je, shodno zakonu, vezana za HUPEX, indeks Mađarske berze električne energije.

Krajem ove godine, odnosno 31. decembra, završava se drugi regulatorni period.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније