Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

12. 12. 2016. 20:55 >> 20:41
4

OBAVEZE PREMA KAP-OVCIMA

Vlada: Poslanici što prije da se izjasne

Vlada ostaje privržena vladavini prava i poštovanju zakona u vezi sa pitanjem Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koji su, usljed stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju. To je zaključeno na sastanku koji je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović održao sa ministrima ekonomije i rada i socijalnog staranja, Dragicom Sekulić i Kemalom Purišićem.

"Da bi ovaj Zakon bio realizovan, a utvrđeno je da je on nesprovodiv, još jednom pozivamo poslanike, posebno predlagače Zakona, da uzmu aktivno učešće u radu i u što hitnijem roku stave ovaj Zakon na dnevni red Skupštine Crne Gore", poručeno je sa sastanka.

Na sastanku je konstatovano da je tema i dalje aktuelna i da se njome Vlada bavila duže vremena u prethodnom periodu. 

Tom prilikom su ponovo analizirani svi dokumenti, uključujući Zakon i Zaključke prethodne Vlade.

"Kao potvrda ispravnosti zaključaka prethodne Vlade je i presuda Osnovnog suda u Podgorici od 18. novembra ove godine, prema kojoj je tužbeni zahtjev bivšeg radnika KAP-a, koji se nalazio na spisku svih radnika, odbijen", smatraju u Vladi.

Oni su podsjetili da su po uvođenju stečaja u KAP, radnici imali tri opcije- da ostvare pravo na penziju, da uzmu otpremnine ili da zasnuju radni odnos kod novog poslodavaca.

Socijalnim programom je definisano da radnici koji ostvare pravo na penziju, kao i radnici koji zasnuju radni odnos kod novog poslodavaca, nemaju pravo na otpremnine. 

"To pravo je pripadalo onima koji su u procesu stečaja ostali bez posla. Podsjećamo i da je Vlada Crne Gore platila 2,2 miliona eura kako bi se povezao radni staž onima koji su stekli uslov za penziju", kaže se u saopštenju.

Nakon toga, dodaje se, Skupština usvaja Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su, usljed stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju, za koji se Vlada odmah odredila da je nesprovodiv i diskriminatorski. 

Pojasnili su da je nesprovodiv jer se poziva na Socijalni program po kome, kako je već objašnjeno, radnici koji su ostvarili pravo na penziju nemaju pravo na otpremnine. 

"Diskriminatorski jer je činjenica da radnici, zaposleni u privrednim društvima u kojima im je, usljed stečaja, prestao radni odnos, a ispunili su uslove za starosnu penziju nakon prestanka radnog odnosa usljed stečaja, nijesu dobili otpremninu, zbog čega pravo koje se zaposlenima KAP-a navedenim zakonom daje u odnosu na druge zaposlene, predstavlja negativnu diskriminaciju", kazali su iz Vlade.

Vlada je u više navrata zauzimala stav po ovom pitanju, upućujući Skupštini Zaključke kojima je pozvala parlament da Zakon izmijeni na način da bude sprovodiv i nediskriminatorski.

Podsjetili su da je Vlada preporučila Skupštini da prilikom ponovnog razmatranja ovog zakonskog rješenja sagleda fiskalnu održivost primjene Zakona i, s tim u vezi, predloži održivo jednokratno rješenje koje neće ozbiljnije urušiti javne finansije države.

"Kao i da sagleda održivost predloženih rješenja sa stanovišta njihove usaglašenosti s pravnim sistemom države i međunarodnih konvencija", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније