Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

15. 12. 2016. 08:21 >> 08:00
1

ZAVRŠEN PRAVILNIK

Osnovci i sredjoškolci mogu dobiti dječji dodatak

Ministarstvo rada i socijalnog staranja napisalo je pravilnik za primjenu izmijenjenog Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji propisuje da osnovci i srednjoškolci mogu da steknu pravo na dječiji dodatak ukoliko im roditelji nemaju nikakva primanja, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

 

Prema saznanjima Pobjede, taj dokument je sada u fazi usklađivanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo.

Ministarstvo je završilo pravilnik, a vidjećemo da li će se nešto ispravljati, da li će Sekretarijat imati neke sugestije rekao je nezvanično naš sagovornik iz ovog resora.

Nedavno je i pomoćnik ministra Goran Kuševija za Pobjedu ispričao da su odlučili da rade pravilnik kako bi dali jasne smjernice podnosiocima zahtjeva za sticanje prava na ovo primanje.

Budući korisnici će dokumentaciju moći da predaju od 1. januara, a pravilnikom će precizirati da roditelji neće moći da ostvare ovo pravo ako imaju materijalna davanja, odnosno naknade za majke po osnovu rođenja troje ili više djece, neka prava iz socijalne i dječije zaštite ili primaju nadoknadu za nezaposlena lica preko biroa za zapošljavanje.

Osnovci i srednjoškolci od februara dobijaće uvećani dječji dodatak koji iznosi 31,80 eura.

Kuševija je tada ocijenio i da je u potpunosti diskriminatorski zakon u odnosu na kategoriju korisnika materijalnog obezbjeđenja koji su socijalna kategorija.

“Dijete čiji roditelji su korisnici materijalnog i dalje će da prima 19 eura dječjeg dodatka za razliku od onih kojima, možda, roditelji rade na crno ili izdaju poslovni prostor, a nalaze se na evidenciji Zavoda zašto što njima tako odgovara”, rekao je on tada.

Kuševija je kazao i da su izmjene akta potpuno diskriminatorske u odnosu na smisao Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji negdje štiti ranjive kategorije.

Kako pravo na ovaj dječji dodatak može da se stekne samo ako se oba roditelja nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, pomoćnik ministra smatra da mimo toga ne mogu da prošire pravo na neku drugu kategoriju koja je diskriminisana.

Kuševija je utvrdio i da su ovim aktom obespravljena djeca koja imaju do šest godina.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su krajem septembra na Cetinju dopunjeni Zakon o o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Za je bilo 44 poslanika, šest je bilo protiv, dok su uzdržana bila 24 poslanika.

Izmjene zakona inicirao je poslanik Demosa Zoran Miljanić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније