Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

22. 12. 2016. 12:20 >> 12:01

BARSKA PLOVIDBA

Još traže zamjenu za Sveti Stefan 2

Predstavnici Barske plovidbe još nijesu našli adekvatnu zamjenu za brod koji bi na liniji Bar-Bari zamijenio trajekt Sveti Stefan 2, dok ima stranih kompanija koje se interesuju za njegovu kupovinu, pišu Večernje novosti.

 

Iz Barske plovidbe tvrde da novca za kupovinu polovnog broda imaju, ali da još nije nađena adekvatna zamjena za Sveti Stefan 2.

Višečlana komisija Barske plovidbe nedavno je putovala u Južnu Koreju, odakle su ponudili putnički brod koji je po karakteristikama odgovarao, međutim, stanje tog feribota je, prema njihovoj procjeni, lošije od njihovog i ne bi mogao da zadovolji standarde za plovidbu u evropskim vodama.

 Beogradski list navodi da se ispostavilo da je riječ o brodu koji je prije nekoliko godina kupljen za oko pet miliona eura, a sada je crnogorskoj kompaniji ponuđen oko osam miliona.

 Dio menadžmenta Barske plovidbe takođe je putovao u Njemačku, gdje im je ponuđen brod većih gabarita i nosivosti, uz mogućnost da se dio novca kompenzuje brodom Sveti Stefan 2. Međutim, pokazalo se da stanje ponuđenog feribota i nije baš zadovoljavajuće.

Riječ je o brodu Regina Baltika velikog kapaciteta od 1,5 hiljada putnika, više od 100 automobila i 50 kamiona, koji je veliki potrošač, i uveliko premašuje potrebe čak i u punoj turističkoj sezoni. Jedan od predstavnika Barske plovidbe, koji su procjenjivali stanje broda u Njemačkoj, smatra da feribot ne zadovoljava standarde.

Iz tima za pregovore rekli su Večernjim novostima da će napisati izvještaj na osnovu kojeg će biti donijeta konačna odluka.

“Ne isključuje se ni mogućnost da se kao zamjena pojavi i privatna kompanija čiji bi brod saobraćao na ovoj liniji, ali bi to dodatno ugrozilo poziciju naše kompanije koja je ovu liniju osnovala još prije 52 godine”, rekli su iz tima.

List piše da se obustavljanje pomorske linije Bar-Bari negativno odražava na privredu Crne Gore, ali i zemalja regiona, bez posla ostaje oko 80 pomoraca, dok Barska plovidba gubi brend koji je utemeljen prije više od pola vijeka.

Kao što privatne kompanije razmatraju ulazak na liniju koja povezuje Crnu Goru i Italiju, tako su i strani brodari zainteresovani za putnički brod Sveti Stefan 2. Novosti saznaju da jedna strana kompanija razmatra mogućnost da kupi Sveti Stefan 2, koji bi nakon detaljnog remonta saobraćao na liniji između Italije i Grčke. Oni tvrde da 'Svetac', uz adekvatan remont, može da plovi uspješno decenijama.

Klasifikaciono društvo Biro Veritas ranije je izdalo klasu Svetom Stefanu 2 do decembra 2018. godine, na pet godina, ali uz obavezu godišnjeg produžavanja. To podrazumijeva remont uz kontrolu predstavnika Biroa, pregled podvodnog i mašinskog dijela broda i njegove sigurnosne opreme. Takav remont za posljednjih 12 mjeseci nije rađen na brodu Sveti Stefan 2, što je dovelo do oduzimanja klase.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније