Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Dnevne novine; Objavio: I. P. ]

23. 12. 2016. 08:00 >> 07:41
2

TRŽIŠTE RADA

Crnogorci favorizuju strance

Tržište rada u Crnoj Gori karakteriše i veliki obim zapošljavanja stranaca, što je specifičnost i izuzetak u odnosu na obim zapošljavanja stranaca u drugim zemljama. To je već duži period prisutno, a posljednjih nekoliko godina je i u stalnom rastu.

 

Analitičar tržišta rada Ratko Bakrač za Dnevne novine navodi više uzroka te pojave.

"Prije svega, okolnost da je u Crnoj Gori izražen deficit u ponudi nekih zanimanja iz oblasti građevinarstva i ugostiteljstva, u vrijeme najintenzivnijeg obavljanja poslova u tim djelatnostima, i činjenice da je u zemljama iz okruženja izražena nezaposlenost (oko milion je nezaposlenih u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu i Albaniji), što pruža mogućnost zadovoljavanja potreba poslodavaca po obimu, strukturi i dinamici", kaže on.

U 2013, 2014. i 2015. zaposleno je više stranih nego domaćih radnika. Lani je izdato 16.811 dozvola za rad i zapošljavanje stranaca što je za 6.448 ili 27,7 odsto manje u odnosu na 2014. godinu (23.259).

U anketi Zavoda, kao glavne razloge zapošljavanja stranaca većina poslodavaca navodi nedostatak domaće radne snage potrebnog profila i da domaći radnici nijesu adekvatno obučeni, te da neće da prihvate ponuđene poslove. Poslodavci, takođe, kao važne razloge ističu bolju obučenost strane radne snage, odnosno da je ona marljivija, disciplinovanija i manje zahtjevna. Kao manje važan razlog ocijenjuju okolnost da je strana radna snaga jeftinija.

Međutim, i pored značajnih poreskih olakšica predviđenih kod zapošljavanja domaćih radnika na sezonskim poslovima, poslodavci više zapošljavaju stranu radnu snagu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније