Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

25. 12. 2016. 15:28 >> 15:05

POTREBAN POZDANIJI PREGLED

Poboljšati sistem o slobodnim radnim mjestima

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) trebalo bi da unaprijedi kvalitet usluga koje se pružaju poslodavcima i omogući pouzdan pregled slobodnih radnih mjesta mladima koji su bez posla, ocijenjeno je u Bijeloj knjizi koja je ove sedmice predstavljena u Podgorici.

U publikaciji koji se bavi preporukama za unaprijeđenje zapošljavanja mladih u Crnoj Gori, navodi se da bi ZZZ trebalo da poboljša sistem upravljanja podacima o slobodnim radnim mjestima, kako bi se povećale šanse mladih da nađu posao.

Još jedan izazov za ZZZ, kako je ocijenjeno, predstavlja prevazilaženje stereotipa vezanog za bavljenje samo niskokvalitetnim poslovima.

“Jedan od načina na koji se to može postići je razvoj partnerstava sa privatnim agencijama za zapošljavanje i medijima”, navodi se u Bijeloj knjizi koju je Ministarstvo rada i socijalnog staranja uradilo u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (MOR).

Mnoge službe za zapošljavanje u Evropi, kako je saopšteno, distribuiraju informacije o slobodnim radnim mjestima i radne biografije u realnom vremenu koristeći tehnologije veb usluga.

Takav pristup, kako se navodi u Bijeloj knjizi, može koristiti i ZZZ, čime bi se stvorio potencijal za radikalno povećanje udjela te institucije na tržištu slobodnih radnih mjesta i privlačenje većeg broja mladih koji traže posao za korišćenje njenih servisa.

Potrebno je, kako se dodaje, prispita i pristup ZZZ prema poslodavcima.

“Proaktivniji pristup prema poslodavcima koji oglašavaju slobodna radna mjesta podrazumijeva nuđenje pomoći kod analize radnog mjjesta, kako bi se oglas bolje formulisao, personalizovanu analizu, predizbor kandidata, kao i savjetovanje u cilju poštovanja zakona”, navodi se u publikaciji.

Mladi ljudi koji ne posjeduju jake društvene veze, kako je ocijenjeno, suočavaju se sa poteškoćama tokom tranzicije od škole do posla. Kako bi se prekinuo taj krug, neophodno je da biroi rada postanu važni kanali koji koriste mladi koji traže posao.

“Kako bi se stimulisalo zapošljvanje mladih, neophodno je identifikovati i prevazići preostale administrativne barijere u cilju podrške rasta preduzeća i generisanja novih radnih mjesta. Neophodno je i omogućavanje brzog i nesmetanog pristupa finansijskim i nefinansijskim javnim uslugama preduzećima koja generišu nova radna mjesta”, dodaje se u Bijeloj knjizi.

ZZZ bi, kako je ocijenjeno, mogao obezbijediti paket podsticaja usmjeren na smanjenje troškova prilikom zapošljavanja mladih.

“Subvencije za zapošljavanje mogu biti veće za ona preduzeća koja investiraju u zapošljavanje mladih u manje razvijenim regionima”, navodi se u publikaicji.

Vlada, kako je saopšteno, pokušava da ubrza rast kroz nove infrastrukturne projekte, prije svega autoput Bar-Boljari.

“Očekuje se da će ta investicija otvoriti značajan broj direktnih, indirektnih i indukovanih radnih mjesta, ali taj potencijal za kreiranje novih radnih mjesta može imati ograničen uticaj na zapošljavanje ukoliko se njim dobro ne rukovodi”, dodaje se u Bijeloj knjizi.

Infrastrukturna ulaganja, kako je ocijenjeno, često imaju minimalni uticaj na lokalnu zaposlenost, ako pojedinci ne posjeduju vještine i iskustvo koje zahtijevaju preduzeća, angažovana u infrastrukturnim razvojnim projektima.

“Da bi se maksimalno iskoristili benefiti razvojnih projekata, neophodno je u tendersku proceduru uvstiti niz dodatnih kriterijuma, na primjer ukupan broj radnih mjesta koja će se generisati za lokalnu radnu snagu i ranjive kategorije”, navodi se u dokumentu.

U Bijeloj knjizi se dodaje i da obrazovni programi treba da nastoje da postignu ravnotežu između tehničkih, stručnih i opštih predmeta, kako bi odgovorili na potrebe promjenjivog tržišta rada.

Bijela knjiga podijeljena u četiri cjeline koje čine pregled izazova kod zapošljavanja mladih u Crnoj Gori, kao i preporuke za poboljšanje relevantnosti ishoda učenja i smanjenje neusklađenosti tražnje za stečenim vještinama, zatim za povećanje kvantiteta i kvaliteta radnih mjesta i za poboljšanje dizajna aktivnih politika tržišta rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније