Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

27. 12. 2016. 08:39 >> 08:16
3

NA TRI MJESECA

Predložili odgađanje ukidanja minulog rada

Vlada Crne Gore predložiće tromjesečno odlaganje primjene mjere obustave obračuna uvećane zarade po osnovu minulog rada za zaposlene u javnoj administraciji za 2017. i 2018. godinu, koju sadrži Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu.


Ova odluka rezultat je jučerašnjih razgovora koje su potpredsjednik Vlade Milutin Simović i ministri finansija i rada i socijalnog staranja Darko Radunović i Kemal Purišić vodili sa predstavnicima oba reprezentativna sindikata.

"Sa fiskalne strane ovakvo rješenje omogućeno je najavom da će u Skupštini biti predloženo smanjenje budžetskih izdvajanja za političke partije. Do kraja marta – odnosno u razdoblju na koje se odnosi odlaganje primjene ove mjere – Vlada i socijalni partneri, sindikati i poslodavci, nastaviće dijalog sa ciljem pronalaženja najprihvatljivijeg modela po sugestiji sindikalnih organizacija uz istovremeno obezbjeđivanje pune primjene mjera fiskalne konsolidacije kao jednom od prioriteta Vlade", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Ovo privremeno rješenje, kako se navodi u saopštenju, još jedna je potvrda "ispravnosti temeljnog opredjeljenja Vlade da izazove prevladava konstruktivnim pristupom i kompromisom u otvorenom i argumentovanom dijalogu sa socijalnim partnerima".

"Istovremeno to je dokaz besperspektivnosti protesta kao puta za rješavanje problema, jer je upravo u danu u kojem se protestovalo dijalog doveo do rješenja. U Vladi su održana tri sastanka, jedan predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika penzionera KAP-a, i dva potpredsjednika Vlade i resornih ministara sa predstavnicima Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata. Na tim sastancima su u tolerantnoj atmosferi međusobnog uvažavanja i u partnerskom odnosu pronađena rješenja na zadovoljstvo zainteresovanih strana. Vlada Crne Gore koristi i ovu priliku da još jednom pozove pojedine socijalne partnere, ali i političke subjekte, da neminovnu disciplinu u konsolidaciji javnih finansija, sa kojom se pored Crne Gore suočavaju brojne države svijeta, ne koriste u dnevnopolitičke i politikantske svrhe", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније