Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

03. 01. 2017. 09:54   >>  09:31 1

DRUGI BLOK TE

Škoda Praha razvija model za održivo finansiranje

Uključenje Češke eksportne banke u projekat izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja je malo vjerovatno, zbog čega Škoda Praha razvija drugi model koji podrazumijeva da sa partnerima u projektu obezbijedi ekonomski održivo finansiranje, saopštio je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

 

On je Pobjedi kazao da je prva opcija, preko koje je Škoda Praha planirala da zaokruži finansiranje izgradnje drugog bloka TE, pod velikim znakom pitanja.

“Elektroprivreda (EPCG) paralelno razvija model u kojem ce u potpunosti preuzeti realizaciju drugog bloka, jer ima znaČajna finansijska sredstva koja garantuju da se taj projekat može uspješno realizovati”, rekao je Simović.

On je dodao da će čekati još neko vrijeme Škodu i njene partnere, ali će se spremati i za slučaj da finansiranje koje ponude ne bude adekvatno.

“Ne postoji, dakle, opasnost da se odustane od ovoga projekta, postoji samo pitanje kako ce se realizovati”, objasnio je Simović.

Na pitanje da li će Vladine mjere štednje biti dovoljne za konsolidaciju javnih finansija, Simović je odgovorio da izvršna vlast, vođenjem oprezne ekonomske politike i realizacijom predloženih mjera štednje, nastoji da sprovede fiskalnu konsolidaciju vrijednu 127,4 miliona EUR ili 3,2 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Predložene mjere primjenjuju se i na prihodnoj i na rashodnoj strani, pri čemu se teret ne prebacuje na privredu i ne ugrožava se stabilnost funkcionisanja države. Vodimo racuna o očuvanju socijalne pravičnosti”, dodao je Simović.

On je dodao da Vlada ne odustaje od razvoja.

“Bez takvog pristupa štednja sama po sebi ne bi dala potrebne efekte. Realno je oćekivati da će intenzivniji investicioni ciklus dati viši nivo novostvorene vrijednosti, što ce imati dodatne pozitivne efekte na nivo naplacenih budžetskih prihoda, otvaranje novih radnih mjesta i veći standard”, saopštio je Simović.

Komentarišući rast javnog duga i činjenicu da će 2019. godine biti 79,5 odsto BDP-a, Simović je objasnio da uporedna iskustva pokazuju da je od 2002. godine 26 od ukupno 29 zemalja članica Evropske unije (EU) prošlo kroz process fiskalnog prilagođavanja usljed prekomjernog deficit ili prekomjernog udjela javnog duga u BDP-u.

“Visina i kretanje javnog duga u Crnoj Gori je, prije svega, posljedica odluke Vlade da finansira izgradnju autoputa. Bili smo svjesni činjenice da će, na srednji rok, realizacija takvog projekta nepovoljno uticati na dug i deficit, ali dugorocno posmatrano, efektuiraće povećanjem ukupnog privrednog rasta i ravnomjernijim razvojem zemlje”, tvrdi Simović.

Na pitanje postoji li rizik po finansijsku stabilnost zemlje, Simović je odgovorio da je fiskalna stabilnost značajnaza stvaranje uslova za brži rast privatnog sektora i za bolju i kvalitetniju dostupnost međunarodnih izvora kapitala.

“Stoga, Vlada kroz vođenje oprezne ekonomske politike u kontinuitetu sagledava potencijalne unutrašnje i spoljašnje rizike. Sprovođenje mjera fiskalne konsolidacije usloviće smanjenje deficita i prelazak u suficit i zaustaviti tendenciju rasta javnog duga”, kazao je Simović.

Simović je odgovarajući na pitanje da li očekuje da bi sada u parlamentu mogao da prođe zakon po kojem bi neplaćanje doprinosa i poreza na plate bilo krivično djelo, odgovorio da tu ideju treba svestrano analizirati i imati u vidu ekonomsko-socijalne konotacije i uporedna iskustva.

“Neplaćanje poreza i doprinosa na zarade može biti i posljedica loše ekonomske situacije u preduzeću, a ne isključivo namjere poslodavca da izbjegne plačanje poreza. U svakom slučaju, ovim pitanjem treba se ozbiljno pozabaviti i otkloniti sve deformitete radi zaštite interesa zaposlenih kojima se ne uplaćuju doprinosi ili im se uplaćuju na znatno nižu osnovu u odnosu na primanja”, kazao je Simović.

Simović, koji je i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, je ocijenio da se ta privredna grana razvija u dobrom smjeru.

“Postiglo se dosta u proteklom periodu. Značajno se proširila paleta domaćih proizvoda na domaćem tržištu, sa prepoznatljivim kvalitetom i usvojenim zahtjevnim standardima kvaliteta i bezbjednosti hrane”, dodao je Simović.

Prema njegovim riječima, do prije 20 godina neki sektori, kao što je mesna industrija, nijesu ni postojali, a sada osvajaju regionalna i šira tržišta.

“Moramo se, međutim, suočiti sa činjenicom da imamo zabrinjavajući spoljnotrgovinski deficit i zabrinjavajuću činjenicu da je u ovoj godini stepen pokrivenosti uvoza izvozom svega deset odsto”, dodao je Simović.

On je dodao da se primjećuje prekomjerni uvoz, damping, sporni standardi kvaliteta, zahtjevnije procedure za izvoz u odnosu na tretman iste robe kad ulazi u Crnu Goru.

 Te problem, kako smatra, treba rješavati u duhu sporazuma, kroz raspoložive mehanizme, a dokazive elemente nelojalne konkurencije na domaćem tržištu u skladu sa zakonom.

“Ključna poruka je da moramo jacati konkurentnost domaće proizvodnje i biti svjesni da se spremamo za otvoreno evropsko tržište. Posebno moramo iskoristiti šansu za izvoz na kučnom pragu, plasman naših roba kroz turističku potrošnju”, zaključio je Simović. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније