Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

10. 01. 2017. 13:03   >>  12:40 2

PROTEST KOD RUDOKOPA

Rudari traže povećanje zarada

Grupa od oko 30 nekadašnjih rudara nikšićkih Rudnika boksita okupili su se ispred ulaza u rudokop Seoca, gdje se proizvodnja obavlja u jami Biočki stan, zahtijevajući od vlasnika, Uniprom metala i poljske kompanije Bumech, povećanje zarada.

Spor je nastao oko potpisivanja novih ugovora o radu, jer su prethodni istekli 30. decembra.

Jedan od predstavnika radnika, Ilija Đilas, kojem je zabranjen ulaz u rudokop, kazao je da je novim ugovorom predviđeno smanjenje zarada, a povećanje radnih sati sa 176 na 220 i uvedena radna nedjelja.

„Imali smo sastanak sa predstavnikom Uniprom metala i tražili da nam predoči iznos neto zarada, odnosno onih koje bismo primali, a ne bruto“, rekao je Đilas.

On smatra da radnike pokušavaju da prevare.

Okupljeni rudari ispred rudokopa saopštili su da su nezadovoljni što su njihove zarade znatno manje od prmanja radno angažovanih rudara iz Poljske, čije plate iznose oko 1,6 hiljada EUR, a rade manje opasne poslove od nikšićkih kolega.

Tvrdnje o malim zaradama okupljeni rudari su potkrijepili platnim listama, prema kojim je neto zarada Ilije Đilasa za 27 radnih dana sa po devet sati dnevno iznosila 487 EUR. Njegov kolega Miodrag Čvorović je za 26 radnih dana sa po devet sati dnevno primio zaradu od 502 EUR.

Rudari su najavili da će, ukoliko ne bude postignut dogovor i dozvoljeno njihovoj trojici predstavnika da uđu u rudokop, uslijediti blokada odvoza rude.

Izvršni direktor Bumech Crna Gora, Marcin Baczynski, kazao je ispred rampe na Seocima da vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, ne dozvoljava ulaz trojici predstavnika rudara.

„Ostali radnici mogu pojedinačno razgovarati sa mnom o visini zarada i uslovima rada“, rekao Baczynski.

On smatra da rudari imaju adekvatne plate i da dobro znaju koji je sistem rada u rudokopu.

Rudokop Biočki stan svečano je otvoren krajem septembra, nakon deset godina prekida. Kompanija Uniprom metali je u oktobru 2015. godine kupila Boksite i uložila u sanaciju i rekonstrukciju rudokopa više od 13 miliona EUR, dok je za rad u rudniku, uz domaću radnu snagu, angažovana kompanija Bumech iz Poljske.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније