Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

10. 01. 2017. 17:00   >>  16:39 1

ZA "BIOČKI STAN"

Raspisuju konkurs za nove rudare

Kompanija Uniprom metali, vlasnik nikšićkih Rudnika boksita, odlučila je da raspiše konkurs za nove radnike na jami Biočki stan.

“Imajući u vidu da radnicima jame Biočki stan ne odgovaraju uslovi koje je ponudio poslodavac, odlučili smo da raspišemo konkurs za nova radna mjesta. Oni radnici koji su primili otpremnine neće moći da konkurišu za ta radna mjesta, već će prioritet imati novi“, navodi se u saopštenju kompanije Uniprom metali.

Predstavnici kompanije su kazali da su sigurni da postoje rudnici koji mogu da odgovore visokim zahtjevima radnika, ali da oni nijesu u takvoj mogućnosti, zbog čega su prinuđeni da pristupe alternativnim rješenjima. 

"Sigurni smo da je napravljen rudnik po svim evropskim standardima i odličnim uslovima, a po uzoru na ono što su evropski standardi u rudarstvu. Nećemo dozvoliti da rudnik Boksita bude uništen, kao što je i bio kada smo ga preuzeli“, rekli su predstavnici Uniprom metala.

Oni su dodali da su se radnici jame Biočki stan obratili kompaniji Bumech Crna Gora zahtijevajući ugovore na neodređeno vrijeme, zarade u iznosu od 1,4 hiljade do 1,6 hiljada eura, dodatno plaćen prevoz i hranu, telefonske troškove i još jedno vozilo. 

Iz kompanije su podsjetili da su 23 radnika sa tog spiska prethodno dobili otpremnine od Rudnika boksita, ali su uprkos tome dobili posao kod poljske firme Bumech Crna Gora, koja izvodi radove u jami Biočki stan. 

"Nakon isteka ugovora 30. decembra, tim radnicima je predloženo produženje uz plate u neto iznosu od 600 do 850 eura, zavisno od radnog mjesta, radno vrijeme od osam sati dnevno, 21 radni dan, kao i četvorobrigadni sistem koji se primjenjuje u svim zemljama EU“, naveli su iz Uniprom metala. 

Oni su dodali da je topli obrok po zakonu uračunat u platu, dok je novim ugovorom bilo predviđeno da se obezbijedi prevoz radnicima od Nikšića do Seoca glavnom magistralom.

"Svi porezi, doprinosi i zdravstveno osiguranje, kao i krizni porez padaju na teret poslodavca i do sada je sve redovno izmireno, a plaća se na puni iznos neto plata, što se može lako i provjeriti. Porezi i doprinosi se kreću od 407 do 587 eura“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Bumech Crna Gora, Marcin Baczynski, kazao je da su predstavnici te kompanije obavijestili Uniprom metali da ne mogu da odgovore na zahtjev radnika zbog izuzetno nerealnih uslova koji su postavljeni.

Grupa od oko 30 nekadašnjih rudara Rudnika boksita okupila se ispred ulaza u rudokop Seoca, gdje se proizvodnja obavlja u jami Biočki stan, zahtijevajući od Uniprom metala i poljske kompanije Bumech povećanje zarada.

Oni su, između ostalog, najavili da će, ukoliko ne bude postignut dogovor oko zarada, uslijediti blokada odvoza rude.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније