Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

10. 01. 2017. 17:24 >> 17:01
1

PENZIONERI BOKSITA

Hoćemo isti status kao penzioneri KAP-a

Penzionisani radnici nikšićkih Rudnika boksita zahtijevaju da im Vlada obezbijedi isplatu obećanih otpremnina kada i njihovim kolegama iz Kombinata aluminijuma (KAP), jer će u suprotnom, kako su najavili, preduzeti radikalnije poteze.

Riječ je o 127 penzionisanih radnika koji u Boksitima nijesu dobili otpremnine kao ostale njihove kolege, kao ni sredstva iz stambenog fonda. Oni tvrde da su oštećeni i po osnovu neisplaćenih zaostalih zarada.

Predstavnik penzionisanih radnika, Radivoje Knežević, kazao je da su u ponedjeljak uputili dopis potpredsjedniku Vlade, Milutinu Simoviću, sa kojim traže sastanak i pomoć u isplati otpremnina, koje im je, kako tvrde, obećala prethodna Vlada.

Knežević je saopštio da im je na sastanku u Ministarstvu ekonomije 26. decembra potvrđeno da se očekuje promjena zakona u Skupštini i isplata otpremnina i za penzionisane radnike Boksita.

"Isti dan uslijedilo je saopštenje Vlade u kojem se samo radnicima KAP-a pominje takva isplata, što nas je veoma iznenadilo, jer smo imali čvrsta obećanja bivšeg ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, da ćemo imati isti status kao i penzioneri podgoričke fabrike, s obzirom na to da smo bili u istom reprolancu, penzionisani pod istim okolnostima i da imamo istog starteškog partnera“, rekao je Knežević na konferenciji za novinare u Nikšiću.

On je podsjetio na raniju zakonsku proceduru i obećanja prema kojima je trebalo da bude omogućeno pravo na otpremnine identično penzionisanim radnicima KAP-a, Boksita, pogona Prerade i Kovačnice, plužinske Fabrike elektroda (FEP) i nikšićkog Montavar Metalca.

"Rečeno je bilo da će otpremnine iznositi po osam hiljada eura, na šta smo pristali, iako su iz KAP-a tražili veće iznose“, kazao je Knežević i dodao da su bili uvjereni da će im otpremnine biti isplaćene.

Bivši radnik Boksita, Ismet Hodžić, naveo je da je prije godinu i po riješio pravo na penziju i da neće odustati od borbe za obećane otpremnine.

"Pristali smo na minimalne otpremnine od po osam hiljada eura, a sada smo izričiti da isti iznos moramo dobiti kao i penzioneri KAP-a. Ukoliko samo njima budu isplaćene otpremnine, nakon tri dana uslijediće naši protesti u Podgorici, koje nećemo prekidati dok ne dobijemo isti novac“, rekao je Hodžić.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније