Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

11. 01. 2017. 08:24 >> 08:01
2

POSLODAVCI PROTIV

Sindikati traže minimalac od 250 eura

U Vladi razmišljaju o povećanju minimalne zarade, koja u ovom momentu iznosi 193 eura. Najavu o povećanju, u razgovoru za Pobjedu, pozdravljaju iz Sindikata, ali se protive iz Unije poslodavaca.

 

Ministar finansija Darko Radunović kaže da su realna razmišljanja da treba povećati minimalac. Nije govorio o procentu mogućeg uvećanja minimalne zarade, ali je pred praznike na sjednici skupštinskog odbora najavio da će Vlada krajem prvog kvartala izaći sa novim pravilima socijalnih davanja.

Predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković za Pobjedu je kazao da bi minimalna zarada trebala biti 60 odsto prosječne zarade, umjesto sadašnjih 30 odsto.

Prema posljednjim podacima Monstata, prosječna zarada je 503 eura.

"U ovom trenutku je, ipak, realnije očekivati da se utvrdi u visini 50 odsto prosječne zarade. Prvi i osnovni razlog za povećanje zarade je što ona sada ne obezbjeđuje egzistencijalni minimum, tako da mnogi građani moraju da rade dodatne poslove, što predstavlja ogromno trošenje energije i odsustvo od porodice”, kaže Keković i podsjeća da Unija odavno predlaže povećanje minimalne zarade koju utvrđuje Vlada na predlog Socijalnog savjeta, a koja je definisana 2013. godine.

"Međutim, u cijeloj prethodnoj godini, a i duže rad Socijalnog savjeta skoro da je zamro, zbog političke situacije i izborne godine (dva puta u kratkom roku promjene na čelu Ministarstva rada), pa ovo pitanje nije razmatrano iako smo ga kandidovali", objašnjava Keković.

U Uniji poslodavaca, međutim, ne dijele mišljenje Sindikata.

"Prema pokazateljima stanja u privredi, u ovom trenutku nema uslova za povećanje minimalne zarade", kazali su Pobjedi iz ove poslodavačke organizacije.

Smatraju da bi se prije ulaska u eventualnu raspravu oko povećanja minimalca moralo ući u argumentovani dijalog o smanjenju ukupnog opterećenja na zarade, što je UPCG potencirala kroz svoja dokumenta u raspravama na Socijalnom savjetu i u razgovorima sa resornim ministarstvima i reprezentativnim sindikalnim organizacijama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније