Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

12. 01. 2017. 14:57 >> 14:46
2

JAVNE FINANSIJE

SNP: Povećanje akciza ne sređuje problem

Vlada Crne Gore je, umjesto novogodišnje čestitke, građane "častila" još jednom dažbinom, što predstavlja nastavak njene nesposobne i neodgovorne ekonomske politike koja za posljedicu ima novi udar na ionako već osiromašen džep većine stanovništva Crne Gore, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

"Zahvaljujući povećanju akcize na naftu i njene derivate, građani Crne Gore plaćaju najskuplje gorivo, ne samo u regionu, već i u Evropi. Jasno je koliki je to izdatak za sve tanje novčanike građana Crne Gore, a sljedeće što ih čeka, zahvaljujući trenutnoj vlasti, jeste poskupljenje osnovnih životnih namirnica – hljeba, mlijeka, brašna i ostalih prehrambenih proizvoda", kazala je potpredsjednica SNP-a, Danijela Pavićević.

Ona je uporedila cijene u Crnoj Gori sa cijenama goriva u regionu i ostatku Evrope.

"Kada se cijene goriva u Crnoj Gori uporede sa evropskim, približne su onima u Njemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Španiji ili Sloveniji, a svi znamo kolike su plate u tim državama, a kolike u našoj. S druge strane, cijene naftnih derivata Crnoj Gori značajno su veće nego u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, a da ne govorimo o BiH ili Albaniji. Poređenja radi, za 50 eura, u Crnoj Gori se može kupiti nešto malo više od 42 litra dizela, u Srbiji oko 45 litara, a u BiH čak oko 60 litara. Međutim, kako je Crna Gora, prema tvrđenju naše Vlade, u mnogo čemu „lider u regionu“, očigledno je da je i kad su cijene goriva u pitanju lider ne samo u regionu, već i u Evropi", navela je Pavićević.

Navela je da ekonomisti kažu da se akcizama želi smanjiti ekonomska snaga potrošača, a samim tim i potrošnja dobara sa akcizom, kako bi se otvorio prostor za izvoz tih proizvoda.

"Međutim, ako se zna da je ekonomska snaga crnogorskih potrošača svakim danom sve manja, a osim toga Crna Gora ne spada u zemlje koje su izvoznici nafte i njenih derivata, niti će u dogledno vrijeme biti, nije razumljivo da se povećava akciza na ove proizvode", saopštila je potpredsjednica SNP-a.

Takođe, je kazala da dešavanja u pojedinim državnim firmama pokazuju da ni ovako drastično povećanje akciza za gorivo ne sređuje problem u javnim finansijama.

"Očigledno je da je problem kako u terapiji, tako i u onima koji je propisuju - nelegitimnoj Vladi Crne Gore. Jasno je da su ove mjere pokazatelj nesposobnosti trenutne vlasti u Crnoj Gori da vodi ekonomski racionalnu i socijalno održivu politiku, a krajnju cijenu ovakve pogubne politike plaćaju građani", zaklučila je Pavićević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније