Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

16. 01. 2017. 08:32 >> 08:08
1

VUKSANOVIĆ PORUČILA

Rad na crno, najveći neprijatelj privrede

Bez stabilnog i predvidljivog poslovnog okruženja, u kojem važe ista pravila za sve, ne može se uspostaviti osnova za razvoj privrede, novih preduzeća, inovacija, te su i šanse za privlačenje novih investicija smanjene - istakla je za Pobjedu predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović.

 

Kada je riječ o problemu neplaćanja poreza i doprinosa, istakla je, da se UPCG kao socijalni partner uvijek zalagala i štitila interese poslodavaca koji ispunjavaju sve zakonom propisane obeveze.

„Nema uspješnog preduzeća bez zadovoljnih radnika, produktivnost se ne može graditi na osnovama nepoštovanja prava zaposlenih, koji su najvažniji resurs poslovanja preduzeća. Zato treba istrajavati na punoj primjeni postojećih zakonskih mehanizama“, poručila je Vuksanović.

Poslodavci, kako ističe, najvećim problemima smatraju nestabilan i nepredvidljiv regulatorni okvir, primjenu zakona, slabu naplatu potraživanja i veliki dug državnih organa prema privredi, brojne fiskalitete i parafiskalne namete, neujednačenu praksu u postupanju upravnih i sudskih organa (naročito inspekcijskih), neefikasne i problematične postupke javnih nabavki, neodmjerenu kaznenu politiku, koja ne uzima u obzir težinu prekršaja i ekonomsku snagu obveznika, izraženu sivu ekonomiju, otežan pristup finansijskim sredstvima, previsoka opterećenja na zarade, nelojalnu konkurenciju, pristup finansijama i visinu kolaterala, kao i problem nesklada između potreba tržišta rada i obrazovnog sistema.

„Upravo ovi problemi doprinose postojanju neformalne ekonomije. Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja odnosi na registrovane firme, dok su i dalje nedefinisana pitanja nadležnosti i ovlašćenja inspekcija da npr. mogu ući u neregistrovani objekat i izvršiti nadzor kada postoji indicija da se u njemu obavlja privredna djelatnost kazala je Vuksanović, smatrajući to osnovnim problemom u suzbijanju sive ekonomije. Privrednici, kako navodi, od države očekuju jaku i odlučnu represivnu politiku koja će sva pravna i fizička lica iz neformalne prevesti u legalnu zonu“, rekla je ona.

Najavila je da će ove godine, uz podršku Međunarodne organizacije rada, predstaviti rezultate analize parafiskalnih nameta.

“Kroz projekat će se kreirati registar propisa i parafiskalnih nameta na nacionalnom i lokalnom nivou, pri čemu će se uraditi i detaljna ekonomska analiza njihovih uticaja na poslovanje. Sad već možemo reći da će ovi rezultati pokazati da je realni sektor opterećen i više puta po istom osnovu”, kaže Vuksanović dodajući da ovakvi dokumenti, kao i strateški dokument UPCG „Regulatorni okvir u Crnoj Gori“ daju jasne preporuke kako donosioci odluka mogu kreirati poslovni ambijent povoljan za održiva preduzeća i za otvaranje novih.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније